Domstole: Italien er for farligt for flygtninge

»Det er et veldokumenteret problem, som Italien endnu ikke har taget sig ordentligt af,« siger Judith Sunderland, seniorforsker ved Human Rights Watch, til avisen.

I henhold til EUs flygtningelovgivning tilhører ansvaret for en flygtning det land, hvor flygtningen først sætter sine ben, og ansvaret indebærer for eksempel ret til sundhed og integrationshjælp. Det lægger stort pres på de økonomisk trængte lande ved Middelhavet, som er indgangen til Europa for mange flygtninge.

Politiken har mødt en række afrikanere i Hamburg, der tidligere var gæstearbejdere i Libyen. Under krigen i 2011 flygtede de over Middelhavet og tilbragte efterfølgende op mod to år i pressede modtagecentre i Italien.

»Det voksende antal domme i Tyskland, der har stoppet udvisning af asylansøgere til Italien, giver anledning til en voksende bekymring om, hvorvidt deres grundlæggende rettigheder er respekteret,« siger juraekspert Maria Hennessy fra den europæiske paraplyorganisation for flygtninge, ECRE.

De dårlige forhold i Italien fik i oktober sidste år Europa-Kommissionen til at tage det indledende skridt til en retssag mod Italien ved EU-domstolen.

»Kommissionen holder grundigt og tæt øje med situationen med henblik på at sikre, at de afdækkede mangler i modtagelsessystemet hurtigt bliver bragt i orden,« siger Michele Cercone, talsmand for EU-kommissæren for retlige og indre anliggender, Cecilia Malmström.

Trods det høje antal domme i Tyskland har sagerne endnu ikke medført et generelt stop for hjemsendelse til Italien, og alle nye sager vil derfor skulle for en domstol og vurderes på individuel basis, skriver Politiken.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Thomas Gammeltoft-Hansen vurderer, at de tyske domme også »hurtigt kan ramme Danmark«.

»Danmark er ikke bundet af de tyske domstole. Men vi er forpligtet til at vurdere, hvorvidt situationen i Italien betyder, at man er nødt til at følge trop,« siger han til avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip