Dong bliver op mod 100 milliarder kroner værd på børsen

Skrevet af admin

26/05/2016

Dagens topnyheder

Dong Energy skal på børsen til midt juni. Dermed er års spekulationer og planer slut. Samtidig betyder det, at Danmark vil få sin største børsnotering til dato.

I prospektet - de dokumenter der skal udarbejdes forud for en børsnotering - skriver Dong, at man vil sælge 17,4 procent af aktierne i selskabet til nye investorer. Efter salget vil den danske stat fortsat eje 50,01 procent af aktierne.

- Den planlagte børsnotering forventes at understøtte Dong Energy’s fremtidige vækst og strategi, styrke Dong Energy’s internationale profil og give Dong Energy bedre adgang til de offentlige kapitalmarkeder og en bred kreds af nye danske og internationale aktionærer, skriver energiselskabet om baggrunden.

Aktierne vil blive udbudt til en kurs mellem 200 og 255 kroner. Med den kurs er Dong Energy værdisat til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

- Vi har opbygget en stærk og differentieret profil inden for vedvarende energi og gjort store fremskridt hen imod at blive et af Europas førende energiselskaber i omstillingen til vedvarende energi.

- Vi ser frem til at byde nye aktionærer velkommen, så de kan være med til at skabe en grønnere energifremtid, skriver Thomas Thune Andersen, formand for bestyrelsen i Dong Energy.

Dong Energys vej til børsen startede i 2014, da staten solgte store dele af sin aktiepost i selskabet til investeringsbanken Goldman Sachs. Det skete, ifølge den daværende finansminister Bjarne Corydon (S), fordi selskabet manglede penge efter markante nedskrivninger.

Ved salget i 2014 var Dong værdisat til 45 milliarder kroner.

Samtidig blev det meldt ud, at en børsnotering var under overvejelse. I september 2015 fortalte Dong, at man nu arbejdede med en børsnotering, som ventedes at ske inden 18 måneder.

I 2014 og 2015 var Dong plaget af enorme nedskrivninger på værdien af sin olie- og gasforretning, gaskontrakter og elkraftværker. Samlet blev der i de to år nedskrevet værdier for 25,3 milliarder kroner.

Salget af Dong Energy er blevet voldsomt kritiseret af politikere og befolkningen. Processen blev beskrevet som lukket, og der er blevet stillet store spørgsmålstegn ved, om Dong blev solgt for billigt.

/ritzau/