Dong-chef: Grøn omstilling har fordoblet vores værdi

I 2014, da den danske stat solgte en solid luns af Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs, blev selskabet vurderet til at være 45 milliarder kroner værd.

Nu er Dong på vej på børsen, og værdiansættelsen er på op mod 106,5 milliarder kroner. Dermed er værdien af Dong altså potentielt mere end fordoblet siden staten solgte.

Efter salget og op til børsnoteringen har der været sat spørgsmålstegn ved, om staten solgte Dong for billigt og blev taget ved næsen af den amerikanske investeringsbank.

Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, mener, at værdistigningen skal forklares med selskabets grønne omstilling.

- Vi har foretaget et markant skifte i retningen af grøn energi.

- Vi har accelereret udbygningen af vores globale førerposition på havvind, og det har gjort, at vi de seneste år har ligget med en indtjeningsvækst på omkring ti procent, og det gør os til en af de hurtigst voksende energikoncerner i Europa i dag, siger han til Ritzau Finans.

Ud over den store omstilling minder direktøren om, at Dongs finansielle situation for få år siden var dårlig.

- Vi havde udfordringer med vores balance, og vi havde brug for at få tilført kapital.

- Den kapital, der blev tilført, har været fuldstændig afgørende for, at vi har kunnet skabe det, vi har i dag, hvor vi er en af verdens førende energikoncerner, siger Henrik Poulsen.

Han fortæller samtidig, at værdiansættelsen er sat på baggrund af rådgivning fra bankerne bag udbuddet samt feedback fra investorer.

Selskabet har da også lagt markant om og investeret kraftigt i grøn energi. Det er sket samtidig med, at Dong Energi de sidste to år har måttet nedskrive samlet 23,5 milliarder kroner i værdi fra sine olie- og gasaktiviteter.

Dong Energys vej til børsen startede i 2014, da staten solgte store dele af sin aktiepost i selskabet til investeringsbanken Goldman Sachs.

Det skete ifølge den daværende finansminister Bjarne Corydon (S), fordi selskabet manglede penge efter markante nedskrivninger.

Selskabet har knapt 6700 ansatte. I 2015 omsatte Dong for 70,8 milliarder kroner og tabte 12,1 milliarder kroner på grund af voldsomme nedskrivninger efter olieprisens kollaps.

/ritzau/

Dagens Gossip