Dong Energy vælger Vestas-vindmølle til møllepark

Vestas skal levere havvindmøller til Dong Energys britiske havvindmøllepark. Det oplyser Dong Energy i en pressemeddelelse.

Det er Vestas' V164-8,0 megawatt-vindmølle, som Dong vil placere i Burbo Bank Extension havvindmøllepark.

Med leveringen afsluttes dermed en længerevarende ordretørke mellem de to parter, idet Dong ikke har brugt Vestas-møller siden 2005. Til gengæld har energikoncernen deltaget i udviklingsarbejdet af V164-møllen over de seneste år.

- Det er skelsættende nyt, siger Jacob Pedersen, der er Vestas-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans om ordren og uddyber:

- Det er første skridt fremad og et håndgribeligt bevis på, at alle de udviklingskroner, som Vestas og Mitsubishi smider efter den her mølle, begynder at betale sig, siger analytikeren med henvisning til joint venturet mellem Vestas og japanske Mitsubishi.

Gennem en periode har Dong anvendt tyske Siemens som foretrukken leverandør til sine havmølleprojekter. At Dong i stedet nu vælger Vestas, er "næsten et paradigmeskifte", vurderer Jacob Pedersen.

- Dong har brugt Siemens til stort set alt siden Horns Rev. Så hvis champagnepropperne springer i Vestas-Mitsubishi-samarbejdet i dag, kan jeg godt forstå det. Det er en blåstempling af teknologien, siger Sydbank-analytikeren.

Valget af Vestas som foretrukken leverandør til udvidelsen er dog langt fra et tegn på, at Siemens er forkastet hos Dong, idet det tyske selskab fortsat skal levere mange møller til forskellige projekter, påpeger Jacob Pedersen.

I meddelelsen fra Dong oplyses det, at leveringen blandt andet er betinget af, at parterne bliver enige om en endelig leveringsaftale. Samt at den kan opføres med et tilskud, der findes i Storbritannien.

Under forudsætning af, at de formelle tilladelser og tidsplanen er på plads, kan havvindmølleparken potentielt blive opført fra anden halvdel af 2016, oplyser Dong.

/ritzau/

Dagens Gossip