Dopet OL-vinder fratages guldmedalje fra 2012

Skrevet af admin

17/08/2015

Dagens topnyheder

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har mandag afsagt dom i dopingsagen mod den tyrkiske 1500-meter-løber Asli Çakir Alptekin, som i 2012 vandt OL-guld på distancen.

Og det blev en hård dom for den dopingprøve, der i 2013 fældede Alptekin.

Guldmedaljen fra OL i London skal afleveres tilbage, samtlige resultater opnået fra 29. juli 2012 og til nu er annulleret, og samtidig er den kvindelige mellemdistanceløber udelukket fra al atletik i otte år. Det skriver dpa.

Det var unormale blodværdier målt løbende fra 2010 og frem til 2012, som afslørede brug af doping hos OL-vinderen.

Den lange karantæne skal ses i lyset af, at tyrkeren allerede i 2004 blev taget for brug af doping under junior-VM og fik en karantæne på to år ved den lejlighed.

- Fru Çakir Alptekin er fundet skyldig i sin anden dopingforseelse efter den første i 2004 og vil være suspenderet i otte år med karantæneudløb til midnat 9. januar 2021, lyder det i dommen fra CAS.

Alptekin har allerede afsonet de første par år af karantænen, da hun har været udelukket under hele sagsbehandlingen.

Rygterne om en positiv dopingprøve fra Alptekin begyndte at løbe i marts 2013, men hverken Det Internationale Atletikforbund (IAAF) eller Det Internationale Antidopingagentur (Wada) kommenterede rygterne.

De afventede behandlingen af sagen hos Det Tyrkiske Atletikforbund, og her valgte man at frifinde OL-guldvinderen. Den dom var IAAF ikke tilfreds med.

Derfor indbragte IAAF sagen for CAS, og sportsdomstolen har nu afsagt endelig dom over løberen.

Asli Çakir Alptekin fylder 30 år på torsdag.

/ritzau/