Dopingagentur: Vi fælder kun én ud af 10

Kun én ud af 10 dopede sportsudøvere bliver rent faktisk afsløret.

Det vurderer den øverste kompetence på området, det internationale antidopingagentur (Wada), før starten lørdag går til Tour de France nummer 100. Det skriver Politiken.

- Man kan desværre ikke konkludere, at alle Tourryttere er rene, selv hvis de slipper igennem dopingkontrollerne. Systemet er for ineffektivt. Det er Lance Armstrong et trist eksempel på, siger generaldirektør David Howman til Politiken.

Han refererer til den amerikanske cykelrytter, der vandt touren syv gange uden at aflevere en positiv dopingtest, men i år har indrømmet, at han benyttede forbudte metoder.

Der er på verdensplan investeret milliarder af kroner i kampen mod medicinsk fusk. En af de store udgifter er dopingprøverne, der fordelt på alle sportsgrene er steget i antal fra cirka 150.000 om året før 1999 til 250.000 i dag.

Cirka en procent af testene viser brug af præstationsfremmende stoffer - men det afspejler langtfra antallet af dopede atleter, vurderer Wada.

- Tallet burde snarere være tocifret. Selv om vi ikke har eksakte statistikker om mørketallet, har vi tilstrækkelig med viden og efterretninger til at fortælle os, at mængden af snydere sikkert er mere end 10 procent, siger David Howman.

I maj udgav en uafhængig arbejdsgruppe under Wada en rapport, der hudfletter antidopingsystemet og dermed også WADA's eget arbejde.

I Danmarks Idræts-Forbund anerkender formand Niels Nygaard, at det kan være et problem - men ikke i Danmark:

- Generelt gør vores antidopingmyndighed og forbund en meget stor indsats, siger Niels Nygaard til Politiken. Han vil dog "selvfølgelig ikke afvise, at der skulle være et enkelt broddent kar et sted".

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip