Dopingbekæmpere kæmper forgæves mod ny superdoping

Skrevet af Michael Lauritsen

23/05/2013

Mest læste i dag

Dopingbekæmpere halser fortsat efter i kampen mod de ulovlige og præstationsfremmende substancer. I øjeblikket er det stoffet Aicar, som giver forskere på verdensplan grå hår på hovedet. For selv om, der er indikationter på, at stoffet, som flere steder bliver beskrevet som et superdrug, er blevet brugt af atleter siden 2008, så er det fortsat ikke lykkedes at udvikle en brugbar test.

Aicar virker muskelopbyggende og fedtforbrændende, og der er mistanke om, at det bliver taget sammen med stoffet, GW1516. De to stoffer kombineret skulle, ifølge eksperter, give en EPO-lignende effekt.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Professor Peter Van Eenoo fra det WADA-godkendte dopinglaboratorium DoCoLab i Belgien er sikker på, at Aicar stadig florerer blandt professionelle sportsfolk.

- Produktet er tilgængeligt på internettet. Dog til en dyr pris (omkring 850 kroner pr. 100 mg. red.). Men for en elitesportsudøver er det ikke noget problem. Overvågninger lavet af myndighederne viser, at det bliver importeret til Europa. Så det er meget sandsynligt, at det bliver brugt af udholdenhedsatleter. Herunder cykelryttere, skriver han i en mail til Dagens.dk.

Test har lange udsigter

Aicar kan ikke spores, og Peter Van Eenoo erkender, at en effektiv dopingtest kan have lange udsigter. Aicar produceres nemlig naturligt i kroppen. Derfor kan en påvisning i urinen ikke stå som bevis på misbrug, fortæller han.

- Vi kan måle, om koncentrationen af stoffet er højere end normalt. Men det kan stadig ikke stå som bevis for misbrug, medmindre det er ekstremt højt. Men prøver kan opbevares i otte år, indtil en endelig metode er udviklet.

LÆS OGSÅ: Dopingsynder erklæret hjernedød

En brugbar test findes allerede for GW1516, og de første atleter er røget i fælden. Så sent som i april afleverede cykelrytteren Valery Kaikov fra Rusvelo-holdet en rødglødende prøve. Peter Van Eenoo kan dog ikke sige noget om sandsynligheden for, om stoffet er blevet indtaget sammen med Aicar.

Danske atleter uden for mistanke

Rygterne om Aicar blandt elitesportsfolk skræmmer dog ikke Anti Doping Danmark. Her mener direktør, Lone Hansen, at sandsynligheden for, at det bliver taget af danske udøvere, er meget lille.

- Dels er Aicar meget dyrt. Og det har ikke nogen speciel præstationsfremmende effekt. Når det så er sagt, så er det svært at sige med sikkerhed, når der endnu ikke er udviklet en test, siger hun til Dagens.dk.

Forsøg med Aicar på mus har dog vist, at stoffet har en ganske betragtelig effekt på præstationsevnen. Og spørger man en af landets førende eksperter i doping, så kan brugen af Aicar langt fra afskrives.

LÆS OGSÅ: Guides til doping flyder på nettet

- Historien viser, at man er blevet overrasket gang på gang af, hvad der egentlig er blevet brugt som doping. Et godt eksempel er Balco-skandalen, hvor en række atleter blev testet positiv for THG, som er et syntetisk testosteron-præparat, man ikke regnede med, kunne bruges som doping, siger idrætsprofessor Verner Møller til Dagens.dk.

Institut for Biokemi på Sportsuniversitetet i Køln har modtaget tilskud af WADA til at udvikle en test for Aicar ved at bruge teknologier, som man kender fra tests for testosteron. Der er ikke sat dato på, hvornår testen er færdigudviklet.