Dorte Bennedsen er død: Født til et liv med kirke og politik

Skrevet af admin

18/03/2016

Dagens topnyheder

Tidligere kirke- og undervisningsminister Dorte Bennedsen er afgået ved døden i en alder af 77 år, oplyser Socialdemokraterne. Hun sad i Folketinget for partiet fra 1975 til 2001 og var formand for gruppen fra 1977 og to år frem.

Dorte Bennedsen fik både kristendommen og politik ind med modermælken i hjemmet på Frederiksberg som datter af teologen og filosoffen Hal Koch og hans hustru, den socialdemokratiske kirke- og kulturminister Bodil Koch.

- Det er meget trist at høre om Dorte Bennedsens død.

- Hun var mere end sine forældres datter. Hun satte tydelige aftryk både som folketingsmedlem igennem mere end 25 år og som en dedikeret kirke- og undervisningsminister, siger formand Mette Frederiksen i en kommentar.

Efter sin klassisksproglige studentereksamen fra Metropolitanskolen i familiens tradition blev Dorte Bennedsen i 1964 cand.theol. Hun var i tre år hjælpepræst i Holmens kirke, men har ellers kun været præst ved sine brødres begravelser eller venners giftemål.

I 1970 kom hun i Frederiksberg kommunalbestyrelse, men måtte søge orlov, da statsminister Jens Otte Krag i 1971 ret opsigtsvækkende gjorde hende til kirkeminister fem år efter hendes mor.

Ved jordskredsvalget i december 1973 søgte hun forgæves i Folketinget, men blev ikke valgt. Det lykkedes hendes to år senere at komme på Christiansborg, hvor hun sad indtil november 2001, da Poul Nyrup Rasmussen tabte magten til Anders Fogh Rasmussen.

Dorte Bennedsen var rede til at gå sine egne veje imod partilinjen ligesom sin mor, der talte ved påskemarcherne og sin far, som kritiserede retsopgøret efter Besættelsen. Dorte Bennedsen var imod a-kraft og gik i 1977 imod direkte valg til EF-Parlamentet.

Hun blev 1998-2001 sat på en uriaspost som formand for indfødsretsudvalget, mens udlændingepolitikken sled SR-regeringen itu. Dorte Bennedsen støttede en rets- og udlændingepolitik som De Radikales, mens Socialdemokratiet stod splittet.

Dorte Bennedsen bliver begravet fra Frederiksberg Kirke på tirsdag.

/ritzau/