Dortmunds ubarberede succes

Hans briller duggede, og han grinede animeret og manisk fra kind til kind, og med sit pjuskede hår lignede han lidt Jeff Daniels, Jim Carrey’s makker i Dum & Dummere-filmen fra 90’erne. Klopp charmerede sig ikke bare ind i alverdens tv-stuer, men helt op på toppen af tagene den aften.

Borussia Dortmund havde netop slået Málaga ud af Champions Leagues kvartfinale med to scoringer i de døende minutter, og Jürgen Klopp befandt sig i en drømmeverden.

Men allerede næste dag blev han flået ud af drømmen, da den 20-årige offensivmaestro, Mario Götze, der har spillet i Dortmund, siden han var ni år gammel, meddelte, at han efter sæsonen ville skifte til Bayern München.

»Det var som et hjerteanfald. Michael Zorc (sportschef i Dortmund, red.) kom ind på træningsbanen, som om nogen var død. Han sagde: Jeg er nødt til at fortælle dig noget. Det er muligt, at…,« fortalte Jürgen Klopp i et interview med The Guardian, men kunne ikke få sig selv til at færdiggøre sætningen.

»Michael spurgte, om jeg havde lyst til at snakke om det, men jeg sagde: ’Nej, jeg må gå. Den aften skulle jeg med min kone til en stor premiere på en tysk film. Men jeg tog hjem og sagde til hende: ’Ikke tale om. Jeg kan ikke engang snakke. Det er umuligt at tage mig med nogen steder i aften.’«

Det er barske vilkår at være en drømmer i fodboldverdenen. Særligt når ens rival er fodboldens svar på skurken i en James Bond-film, som Jürgen Klopp for få dage siden sagde. Klopp fattede sig, og med Götze i startopstillingen overlistede han José Mourinho og slog Real Madrid ud af Champions Leagues semifinaler.

Han ligner ikke en hævngerrig mand. Men mon ikke smagen af revanche mod Bayern München pirrer tyskeren en tand ekstra, inden de to klubber krydser klinger i aftenens Champions League-finale på Wembley i London.

Nogle gange ven - nogle gange lærer

Jürgen Klopp er hovedperson i fortællingen om revolutionen af Dortmund. Den 45-årige sydtysker skiftede til Mainz 05 som 21-årig angriber – senere forsvarsspiller - og blev hængende, helt til han var 40. Først 12 sæsoner som træner, dernæst syv år som træner.

Han førte Mainz til Bundesliga-oprykning i 2004 og blev lynhurtigt landskendt for sine aparte træningslejre bl.a. i ødemarken i Sverige, sit brede grin og sin offensive, løbevillige fodboldstil. Jürgen Klopps popularitet ramte loftet, da han i 2006 vandt Deutscher Fernsehpreis - en prestigefyldt tysk tv-pris - for sine kløgtige, vittige analyser som fodboldekspert.

Træneren blev endda næsten tilbudt et job i Hamburger SV, men takkede nej, fordi han læste i avisen, at nogen i klubben havde sagt, at man altså ikke kunne være HSV-træner, når man gik ubarberet rundt i træningstøj og lod sine spillere tiltale sig ’Kloppo i stedet for det noget mere tyske ”Herr Klopp. Jobbet gik til Martin Jol i stedet. Hollænderen havde jakkesæt på til sin ansættelsessamtale.

Han overtog i 2008 styringen med Borussia Dortmund, der befandt sig i et dødvande. Han tog klubben fra en 13.-plads til en sjetteplads i sin første sæson. Næste år kvalificerede han klubben til Europa League, og de to følgende sæsoner vandt han det tyske mesterskab med en stamme af unge, sultne og altopofrende spillere.

Jürgen Klopp blev sammen med landstræner Joachim Löw symbolet på et tronskifte i tilgangen til mandskabsbehandling i tysk fodbold, der bevægede sig væk fra den forslidte sorte skole af kæft, trit og retning.

Er du som en far eller som en chef over for dine spillere, spurgte The Sun den tyske træner.

»Jeg er en fuldstændigt normal fyr. Nogle gange deres ven, nogle gange en lærer. Min største styrke er min snusfornuft. Jeg forstår livet. Fodbold er er en del af livet, og jeg fortæller dem, hvordan de kan forstå, hvad der sker lige nu. De er unge og bliver behandlet som superstjerner. De har brug for hjælp til at finde den rette vej gennem dette, så det er mit job,« sagde Klopp.

Med et frådende presspil har offensivkvartetten Robert Lewandowski, Marco Reus, Mario Götze og Jakub Blaszczykowski været årets største oplevelse i europæisk fodbold.

Hele holdets energiske optræden er et resultat af en blændende symfoni komponeret af Jürgen Klopp, der med et lønbudget halvt så stort som Bayern Münchens befinder sig i rollen som den karismatiske og hårdtslående underdog.

I aften kan Jürgen Klopp sætte både sig selv i millioner af sjæle i flammer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip