DR: Jyske Bank har aktivt hjulpet skattesvindlere

En række tidligere ansatte og kunder i Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, fortæller nu for første gang, hvordan de ansatte i landets tredjestørste bank, Jyske Bank, aktivt har hjulpet skattesvindlere med at unddrage sig skat. Det kommer frem i en dokumentar på DR1 torsdag aften.

- Jeg havde 20 til 25 kunder, der var bosat i Danmark og skattepligtige til Danmark, men som ikke betalte skat og dermed unddrog den danske statskasse for de skatteindtægter, som staten reelt skulle have haft, fortæller en tidligere formuerådgiver i Jyske Banks schweiziske afdeling til DR Nyheder.

- I henhold til dansk lovgivning og europæisk skattelovgivning, så gjorde jeg hver dag noget ulovligt, fortæller en anden tidligere ansat i Jyske Bank Schweiz, mens en tidligere ansat i bankens afdeling i Gibraltar siger:

- Indirekte vil jeg sige, at Jyske Bank Gibraltar var medvirkende til skatteunddragelse.

De tidligere ansatte ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for at skade deres nuværende karriere. Men deres historie bekræftes overfor DR af flere andre ansatte og kunder i banken.

En tidligere dansk kunde i Jyske Bank Schweiz fortæller, at han i årevis snød statskassen for hundredtusindvis af kroner.

- Jeg er skatteunddrager, men uden banken ville vi ikke have kunnet gøre det, siger han til DR Nyheder.

Hvordan Jyske Bank gør skattesvindel nemmere, udpensles i en række domme mod skatteunddragere - og Jyske Bank-kunder - fra Holland, Norge og Danmark.

Dommene, som DR Nyheder har gennemgået, afslører, hvordan Jyske Bank stiller et sindrigt system til rådighed, der gør det let for kunderne at skjule penge fra myndighederne.

Jyske Banks chef for private banking, Jens Lauritzen, afviser over for DR Nyheder, at banken medvirker til skatteunddragelse. Men han erkender, at Jyske Bank kan have haft kunder, der ikke betalte skat. Det er kundens eget ansvar at formuerne bliver indberettet til Skat.

- Hvis vi har en fornemmelse af, at kunden ikke betaler skat - hvis kunden for eksempelvis fortæller os det - så har vi tidligere henstillet til dem, at nu skal de altså til at få deres forhold i orden. Men tidligere gik vi ikke ind og kontrollerede, om de rent faktisk også gjorde det.

/ritzau/

Dagens Gossip