Drabstal topper i Irak

Ifølge FNs kontor i Irak har 712 personer mistet livet ved bombeangreb og andre voldelige episoder i løbet af april. Det er det højeste tal siden 2008, skriver Reuters.

»April var den dødeligste måned siden juni 2008. I alt 712 mennesker blev dræbt og yderligere 1.633 blev såret ved terrorangreb og andre tilfælde af vold,« lyder det i en officiel udtalelse fra FN.

434 af de dræbte var civile, mens 278 kom fra de irakiske sikkerhedsstyrker, oplyser Reuters.

Antallet af drab steg brat, da de shia-dominerede sikkerhedsstyrker i sidste uge angreb en gruppe vrede sunnimuslimer, der havde slået lejr ved byen Kirkuk. Angrebet udløste en række sammenstød mellem shiaer og sunnier.

Under diktatoren Saddam Hussein sad sunnierne, der udgør et mindretal i Irak, tungt på magten. Det har ændret sig drastisk siden diktatorens fald, hvor shiaerne har overtaget styringen af landet. Nu føler sunnierne sig undertrykt, og borgerkrigen i nabolandet Syrien har blot forværret spændingerne mellem de to grupper.

USA trak i 2011 sine styrker ud af Irak.

Det irakiske indenrigsministerium er ikke enig med FN i vurderingen af drabstallet. Irakernes egen optælling siger 245 dræbte, heriblandt 84 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne.

De officielle irakiske tal er typisk lavere end FNs, men ikke desto mindre er irakernes eget drabstal for april det højeste i 2013.

Dagens Gossip