Dræbt Talibanleder var sin enøjede forgængers modsætning

Skrevet af admin

22/05/2016

Mest læste i dag

Det amerikanske militær har fjernet en af den ekstremistiske bevægelse Talibans absolutte veteraner. Ifølge nyhedsbureauet AFP har Taliban i Afghanistan således bekræftet, at organisationens øverste leder, Akhtar Mansour, lørdag blev dræbt i et amerikansk droneangreb.

Før Mansour sidste år trådte frem som Talibans topfigur, havde han i to år reelt fungeret som leder på vegne af bevægelsens stifter og åndelige overhoved, Mohammed Omar, der blev dræbt i 2013, men det blev først afsløret i sommeren 2015.

Da Taliban fra 1996 til 2001 regerede Afghanistan, havde Mansour en beskeden post som luftfartsminister, men i takt med, at rivaler blev dræbt, taget til fange eller deserterede, steg han i graderne og blev bevægelsens næstmest magtfulde efter Omar.

Mansour kom til verden, den præcise fødselsdato kendes ifølge den engelske medie BBC ikke, på et tidspunkt mellem 1963 og 1965 i Kandahar-provinsen i den sydlige del af Afghanistan.

Under Sovjetunionens invasion i 1980'erne menes han at have tilsluttet sig den islamistiske modstandsbevægelse mod besættelsesmagten.

I 1987 flyttede han til Pakistan og genoptog de religiøse studier, som krigen i Afghanistan havde afbrudt.

I modsætning til den enøjede mulla Omar, der levede nærmest som eneboer i skjul for omverdenen, har kilder i interview med The New York Times tidligere beskrevet Mansour som en udadvendt pragmatiker med sans for at tjene penge.

Men han var tilsyneladende også hensynsløs og brutal.

- Den type person, som ikke har sin egen ideologi. Den type, som ikke bekymrer sig om omfanget af ødelæggelser. Hvis han får til opgave at dræbe én person, så dræber han 100, siger Salaam Alizai, et tidligere højtstående Taliban-medlem, som for otte år siden sluttede fred med den afghanske regering.

Over for den amerikanske avis fortalte andre kilder i 2015, at ikke alene var Mansour velhavende - blandt andet som ejer af et mobilselskab - men han var også berejst og godt beskyttet.

Den pakistanske efterretningstjeneste skulle således i årevis havde holdt hånden over ham. Angiveligt omfattede det beskyttelse af en bolig i byen Quetta, som Mansour opholdt sig i.

- Selv om han er på FN's "no-fly"-liste, har Mansour gentagne gange sat sig på fly fra og til Pakistan, fortalte en ledende afghansk efterretningsmedarbejder i 2015 til The New York Times.

- Ofte har hans rejsemål været Dubai, hvor han har et hus og adskillige investeringer under forskellige navne, uddybede avisens kilde.

/ritzau/