Dramatisk historie om Utzons operahus bliver til en film

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

Historien om, hvordan en dansk arkitekt var med til at skabe en af verdens mest kendte bygninger, skal nu op på det store lærred.

Omdrejningspunktet for den kommende film er tilblivelsen af Operahuset på havnefronten i den australske storby Sydney. Det er tegnet af danske Jørn Utzon, der døde i 2008 og aldrig nåede at se sit mesterværk stå færdigt.

Produktionen kommer til at være både dansk, svensk og australsk. Den danske producer Ole Søndberg er med i projektet. Han har tidligere produceret blandt andet filmatiseringen af Stieg Larsson-romanen "Mænd der hader kvinder" og tv-serien "Wallander".

- Utzon var en fantastisk dansk arkitekt, og historien om hvordan han skabte Operahuset i Sydney er både fascinerende og skræmmende. Den historie bør blive fortalt, siger Ole Søndberg i en pressemeddelelse.

Filmen kommer til at fokusere på, hvordan Utzon vandt retten til at tegne Operahuset samt den modstand, han mødte undervejs i projektet.

Jørn Utzon ankom til Sydney i 1957. Hans ambitiøse idéer og tanker ramte dog ad flere omgange ind i en mur på grund af politiske diskussioner og budgetbegrænsninger.

Det fik Utzon til at forlade projektet i 1966. Han kom aldrig tilbage for at se det unikke bygningsværk med de hvide sejl, der åbnede i 1973. Australieren Peter Hall overtog den sidste del af processen.

Et år før Utzons død i 2008 kom bygningen på Unescos liste over verdensarv med begrundelsen, at den "står som et af den menneskelige kreativitets uomtvistelige mesterværker ikke bare i det 20. århundrede, men i menneskehedens historie".

Filmen har arbejdstitlen "Utzon: Manden bag Operahuset". Det er uvist, hvornår optagelserne begynder.

Jørn Utzon modtog i 2003 Pritzker-prisen, der regnes for at være den største hæder i arkitektverdenen.

/ritzau/AFP