Drastisk fald: Antallet af røverier er historisk lavt

Bedre sikring mod røverier er en væsentlig årsag til, at det samlede antal røverier er historisk lavt.

På landets tankstationer blev der sidste år begået 40 røverier, mens antallet af røverier i 2010 var på hele 179, og dermed er der sket et fald på hele 78 procent.

- Den øgede sikring, der gør det umuligt at få adgang til kontanterne, er hovedårsagen til faldet af røverier, siger sikkerhedsekspert John Ravn fra Gunnebo Risk Management til Dagens.dk.

Det er ikke kun de ansatte på landets tankstationer, der i langt højere grad slipper for røveri. 

Læs også: Røver spurgte om cigaretter og trak oversavet jagtgevær

En ny undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Gunnebo Risk Management viser, at landets detailbutikker også har oplevet et drastisk fald i antallet af røverier. 

På fem år er antallet af røverier i butikkerne faldet med 36 procent.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der sidste år begået 529 røverier i butikkerne, mens tallet i 2010 var væsentlig højere - dengang stod de butiksansatte ansigt til ansigt med en røver hele 825 gange.

For mange mennesker er et røveri en voldsom oplevelse, der kan føre til psykiske følger og lede til varige mén.

- Det er også baggrunden for, at et stigende antal butikskæder og tankstationer sikrer deres værdier, så potentielle røvere ikke lader sig friste, siger John Ravn.

Udover SafePay-systemet, hvor betalingen af mønter og sedler foregår i et lukket system, så fremhæver John Ravn skiltning og overvågning som faktorer, der ligeledes er med at holde røverne uden for butiksfacaderne.

Hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter er man af den opfattelse, at de lukkede betalingssystemer har en del af æren for det drastiske fald i antallet af røverier.   

- De kriminelle gør sig altid en række overvejelser om, hvorvidt deres handling kan betale sig. Hvis der ikke er nogen penge i kassen, så er der ikke noget at komme efter, siger centerchef Jørn Kjer fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

De første SafePay-systemer blev indført af sikkerhedsfirmaet Gunnebos i udvalgte Fakta-butikker tilbage i 2005, og siden da har systemet bredt sig til andre kæder og forretninger. 

- Vi har kunnet se et drastisk fald af røverier, da de pengeløse kasser blev indført, siger Jørn Kjer.

De ansatte i landets pengeinstitutter kan også glæde sig over et stort fald i antallet af røverier, da der sidste år blev der begået 14 bankrøverier. For fem år siden lå tallet på 99.

Følg Dagens Politirapport for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip