Drenge skal bryde med fars alkoholmisbrug

Skrevet af admin

07/06/2015

Dagens topnyheder

Vaner går i arv fra forældre til børn - også de dårlige.

Hvis far misbruger alkohol, er der en øget risiko for, at hans søn vil gøre det samme.

Derfor opretter foreningen Tuba en rådgivning, der skal hjælpe drenge i udsatte familier, inden det går galt.

- Vi ved, at drenge er særligt udsatte for at overtage fars alkoholmønster, men det er utroligt svært at bryde den negative sociale arv uden en hjælpende hånd. Særligt, hvis ens problemløsningsstrategier hjemmefra er usunde, siger landsleder i Tuba Henrik Appel.

Rådgivningen foregår over Tubas hjemmeside i et chatrum, der er designet til drenge mellem 14 og 19 år. Her kan de skrive anonymt enten med hinanden eller med en rådgiver.

Når der er svar, modtager de en besked, som kan læses på computeren eller mobiltelefonen.

Sådan et tilbud kunne Michael Krøll Bojsen godt have brugt, da han var teenager. Han er vokset op i en familie, hvor begge forældre drak, og i 15-16 års alderen begyndte han at kopiere det, han havde set gennem barndommen.

- Jeg brugte alkohol og hash til at dulme den uro, jeg følte indeni. Der var ingen voksne, som forsøgte at hjælpe mig, og det med at gå til en lærer eller pædagog tænkte jeg ikke på, siger han.

- Som dreng kan det være svært at vise svaghed, og derfor kan et anonymt tilbud på nettet være en hjælp. Når kontakten ikke er så direkte, kan man bedre gemme sig, siger Michael Krøll Bojsen, der i dag er voksen og ude af sit misbrug.

Det er sparsomt med undersøgelser, der dokumenterer, at misbrug kan nedarves fra en generation til den næste. Men det ligger eksempelvis fast, at børn, der vokser op i misbrugsfamilier, oftere rammes af et voldsommere misbrug end gennemsnittet.

Særligt udsatte er drengene, fordi de sjældnere end piger søger rådgivning, heller ikke på de traditionelle nettjenester. Her udgør drengene typisk mellem 20 og 30 procent af brugerne.

- Fra interviews med teenagedrenge ved vi, at årsagen kan være, at begreber som "voksne", "rådgivning" og "hjælp" kan virke afskrækkende. Det er den slags koncepter, vi nu udfordrer, siger Jonas Sindal, Center for Digital Pædagogik, der har udviklet rådgivningen.

/ritzau/

/ritzau/