Drikker du sodavand, kan du ødelægge dine nyrer

Drikker du sodavand hver dag kan det faktisk påvirke dine nyrer. Ny forskning viser nemlig, at der blot skal to dåsesodavand om dagen til, at dine nyrer tager skader af det.

Det er japanske forskere fra Osaka University, som undersøgte omkring 8.000 personer med en normal nyrefunktion. Deltagerne blev delt ind i tre grupper. Den første drak en sodavand om dagen, gruppe nummer to drak to sodavand om dagen, mens den tredje helt holdt sig fra sodavand.

Da forskerne fulgte op efter tre år, havde 10 pct. af gruppen, der drak to sodavand om dagen, et meget højt niveau af protein i urinen, og det er en risikofaktor i forhold til nyresygdomme, hjertesygdomme og for tidlig død, skriver Prevention.com.

Læs på Femina.dk, hvad lightsodavand faktisk gør ved din krop.

Følsomhed kan føre til nyresvigt

Selvom forskerne ikke er helt sikre på årsagen til sammenhængen mellem sodavand og nyresygdomme, har de et bud.

- Stress og inflammation forårsaget af fruktose, som er et mere aktivt sukkerstof end glukose, kan spille en vigtig rolle, forklarer Ryohei Yamamoto, der er læge og professor ved Osaka University.

Test om du er afhængig af sukker, og få 10 gode råd til at begrænse indtaget af de søde sager. Tag testen på udeoghjemme.dk

Tidligere forskning har også påvist fruktosens dårlige effekt på nyrerne. Et studie fra Case Western Reserve University har vist, at indtagelse af en moderat mængde fruktose i 13 dage gjorde nyrerne følsomme over for et protein, der regulerer salt hos rotter, og denne følsomhed kunne lede til nyresvigt og forhøjet blodtryk.

Testpersonerne i undersøgelsen drak i øvrigt både sodavand med og uden sukker.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip