Drone afleverede abortpiller i Polen

Feministiske aktivister sendte lørdag en drone fra Tyskland til Polen med abortpiller for at at sætte fokus på det katolske lands meget restriktive abortlovgivning.

Abortpiller kan ikke købes i Polen, og Jula Gaweda fra den feministiske organisation Feminoteka siger, at to polske kvinder, som ikke var gravide, spiste dem som led i en symbolsk markering, der er organiseret af en hollandsk kvindegruppe.

- Det var en symbolsk handling, som skulle illustrere, hvordan der er store forskelle mellem to områder med få kilometers afstand, siger Gaweda med henvisning til det sted, hvor dronen blev sendt op og landingsstedet i Polen.

En hollandsk gynækolog havde leveret pillerne til demonstrationen, hvor et lille ubemandet fly blev sendt op fra den tyske grænseby Frankfurt an der Oder og ind over grænsefloden til den polske by Slubice.

Op mod en snes abortmodstandere samledes på stedet og omdelte plastikofre til de kvinder, som går ind for, at kvinder selv skal bestemme i abortspørgsmålet. Civilklædte politifolk fulgte demonstrationerne uden at gribe ind.

Omkring 90 procent af Polens befolkning er katolikker, og abort er kun lovligt 12 uger ind i graviditeten, hvis der er tale om voldtægt eller incest. Der kan dog også gives tilladelse til abort, hvis der er sket skader på fosteret, eller hvis morens liv er fare.

Den polske regering har dog for nylig tilladt brugen af fortrydelsespiller.

Den hollandske kvindegruppe Women om Waves har gennem årene sendt "abortbåde" til forskellige lande - deriblandt Polen, Portugal og Spanien - for at få kvinder i katolske lande til at tage mere aktivt stilling til abort.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip