Dronning Beatrix: Embedets byrder har været tunge

»Ved overdragelsen af mine pligter som dronning er jeg mest af alt fyldt med en følelse af dyb taknemmelighed. Uden jeres hjertevarmende og opmuntrende hensynsytringer ville embedets byrder - og de har bestemt gjort sig gældende - have været endog meget tunge. I mit farvel vil jeg gerne, at I skal vide, at jeres kærlige følelser har givet mig den styrke, jeg havde brug for. Også i fremtiden vil jeres fortsatte nærhed forblive en stor støtte,« sagde den afgående dronning i sin tale.

Dronningen har tidligere udtalt sig kontroversielt om for eksempel EU og integrationsspørgsmålet - og unionen fik også ord med på vejen i talen.

»Et delt Europa bar længe arrene af en fortid mærket af krig og vold. I dag gør fredeligt samarbejde og bevidsthed om fælles interesser sig gældende. Afgørelser fra EU bestemmer vores daglige liv, hvor det er nødvendigt eller nyttigt. Vores egen interesse forpligter os til at bidrage til den fælles interesse og til det bredere perspektiv af et delt ansvar i verden,« lød det.

Også hendes ægteskab med tyske prins Claus, der på grund af sin fortid i Hitlerjugend også har været genstand for kritik, fik kærlige ord med på vejen.

»Historien kan bestemt konkludere, at mit valg af ægtemand var det bedste valg, jeg nogensinde traf,« sagde dronningen om ægteskabet, der varede til prins Claus’ død i 2002.

Dronningen forsikrede hollænderne om, at hendes ældste søn, Willem-Alexander, er klar til opgaven som konge.

»Han er godt forberedt på alle aspekter af sin nye rolle gennem intensive aktiviteter på nationalt og internationalt plan og sin store interesse i udviklingerne, der finder sted i vores verden i dag. I opfyldelsen af sin opgave vil han bede om støtte og tillid fra det hollandske folk. Vi føler os alle velsignet af det faktum, at hans elskværdige kone Máxima med sit varme hjerte og klare forståelse for menneskelige relationer vil spille en særlig rolle,« sagde dronningen, der bad om støtte fra befolkningen til det nye kongepar:

»Når min ældste søn i morgen (tirsdag, red.) antager denne givende og ansvarlige opgave, er det mit højeste ønske, at det nye kongelige par også vil føle sig støttet af jeres kærlige tillid. Jeg er overbevist om, at Willem-Alexander med loyalitet og dedikation vil hellige sig varetagelsen af sine opgaver, som en god konge bør.«

Dronning Beatrix abdicerer tirsdag formiddag, og hendes ældste søn, Willem-Alexander, tages i ed som konge ved en ceremoni i Nieuwe Kerk i Amsterdam tirsdag eftermiddag. Fra Danmark deltager kronprinsparret i festlighederne i forbindelse med tronskiftet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip