Dronning Elizabeth besøger Frankrig på D-dag

Dronning Elizabeth II og hendes mand, prins Philip, vil besøge Frankrig på 70-års-dagen for D-dag, oplyser Buckingham Palace.

- Dronningen vil besøge Frankrig for at markere 70-års-dagen for landgangen i Normandiet i dagene 5.-7. juni. Dronningen bliver ledsaget af Hertugen af Edinburgh, oplyser hoffet i London i en erklæring.

Den 87-årige britiske monark har reduceret sine rejseaktiviteter markant i de senere år. Besøget i Frankrig bliver hendes første udlandsrejse siden et besøg i Australien i oktober 2011.

Det britiske regentpar er inviteret af præsident François Hollande, som fredag holdt et fransk-britisk topmøde med premierminister David Cameron på en luftbase i det sydlige England.

Dronningen og den 92-årige prins Philip skal overvære mindeceremonierne i det nordlige Frankrig den 6. juni. Senere samme dag og den 7. juni vil de deltage i forskellige begivenheder i Paris i forbindelse med statsbesøget - blandt andet i præsidentboligen i Elysée-Palæet.

Dronning Elizabeth besøgte Frankrig første gang i 1957.

D-dagen var den 6. juni i 1944, da titusinder af soldater fra de allierede lande gik i land i Normandiet og indledte invasionen af det europæiske kontinent.

Tusindvis af briter og amerikanere blev dræbt på den franske nordkyst, inden de allierede fik fodfæste og gradvist rykkede ind i Normandiet for at befri Europa og tvinge det nazistiske Tyskland til fald.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip