Dronningen skal sælge Danmark i Tyrkiet trods protester

Dronning Margrethe skal senere i år aflægge et officielt besøg Tyrkiets største by, Istanbul. Det står fast efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag, hvor emnet har været debatteret.

Besøget er langt fra ukontroversielt. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, anklages for at opføre sig som en despot og blandt andet krænke journalisters frihed.

Trods kongehusets apolitiske karakter vil Tyrkiet bruge besøget politisk, lyder kritikken.

Men udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ikke, at et statsbesøg er en blåstempling af landets politiske situation eller af forholdet til menneskerettighederne.

- Vi gennemfører et statsbesøg, fordi vi fra dansk side havde et tyrkisk statsbesøg i 2014. I den forbindelse modtog vi og accepterede en invitation til et genbesøg, siger ministeren.

Kristian Jensen håber, at dronningens besøg vil få kommerciel betydning for Danmark, og han mener godt, at han samtidig kan rejse kritik over for den tyrkiske regering.

- Der er en række ting i Tyrkiet, der i øjeblikket går i den forkerte retning: Spørgsmålet om demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed og journalisters frihed. Men jeg vil understrege, at vi har mulighed for at påvirke dem.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolai Villumsen, er helt uenig i beslutningen.

- Problemet er, at når man sender dronningen afsted, er det det, der bliver fokus, frem for en kritisk dialog.

- Den tyrkiske præsident har udviklet sig til en despot. Han fængsler kritiske journalister og retsforfølger den politiske opposition, siger Villumsen.

Han påpeger, at situationen har ændret sig meget, siden Erdogans forgænger, Abdullah Gül, besøgte Danmark i 2014, hvor regeringen altså takkede ja til at gengælde besøget.

- Tyrkiet har udviklet sig i en katastrofal retning, siger Nikolai Villumsen.

/ritzau/

Dagens Gossip