Dronningen tænder for landets største havmøllepark

Det sker med dronning Margrethes trykk på knappen, der sætter de 111 kæmpevindmøller med en højde på 141 meter i gang.

Fremover skal vindmøllerne mellem Grenå og Anholt dække hele fire procent af Danmarks energiforbrug. Parkens produktion på 400 MW svarer til cirka 400.000 husstandes forbrug.

Med ved indvielsen er også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der har fundet tid i kalenderen, lige inden hun skal videre til Stockholm for at mødes med den amerikanske præsident Barack Obama.

Også klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er med ved indvielsen af havmølleparken, der ejes 50 procent af Dong Energy, som har udviklet, opført og driver parken, mens PensionDanmark ejer 30 procent og PKA 20 procent.

Men selvom det er tre selskaber, der ejer vindmølleparken, er det helt sikkert, at den bliver et dyrt bekendtskab for de danske skatteborgere.

Prisen for el produceret i den ti milliarder kroner dyre Anholt Havmøllepark er cirka fire gange så høj som spotprisen på el og dobbelt så høj som fra Danmarks hidtil største vindmøllepark, Horns Rev II.

»Det er rigtigt, at Anholt ikke er nogen billig vindmøllepark. Den måde, det udbud blev kørt på under den tidligere regering, gjorde, at det faktisk kun var Dong, der kunne byde. Derfor blev det nogle dyre møller. Men der er trods alt en trøst, at vi kun giver støtte i den første del af møllens levetid. Derefter er marginalomkostningerne meget lave,« siger Martin Lidegaard til Berlingske med henvisning til de daværende udbudsvilkår med en stram tidsplan og hårde sanktioner.

Beslutningen om at etablere en vindmøllepark ved Anholt blev truffet tilbage i 2008 som en del af regeringens mål om at dække 30 procent af Danmarks energi med grøn energi i 2020.

Dagens Gossip