Dronningen ud: Holland skifter regent

Der sker et generationsskifte på den hollandske trone. Dronning Beatrix, der har været regent siden 1980, har besluttet, at hun vil gøre som sin mor og sin mormor.

De to var også hollandske dronninger, men de sad ikke på tronen, til de faldt om. De abdicerede, og det er præcis, hvad Beatrix gør tirsdag.

Da overlader hun hvervet som hollandsk monark til sin 46-årige søn, tronfølgeren Willem-Alexander.

Beatrix er 75 år, og i mere almindelige fag ville hun for længst have været pensionsmoden.

Men at være kongelig er noget andet, og et kig på de europæiske kongehuse viser, at alder ikke er noget, der får en monark til at stige af tronen.

For eksempel er dronning Elizabeth i London 87 år, vores egen dronning Margrethe er 73 år.

Og begivenhederne i Holland er formentlig ikke noget, der får de europæiske kongehuse til at overveje, om de skal gøre som Beatrix.

- Nej, det tror jeg ikke. I Holland er det noget andet. Her abdicerede både Beatrix' mor og mormor, så her er det en tradition, siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og ekspert i europæiske kongehuse, fra Københavns Universitet.

Han tilføjer, at traditionen i andre kongehuse i Europa, herunder det danske, er, at en monark bliver siddende, til vedkommende dør.

- Jeg tror, at kongehusene vil holde fast i traditionerne. De er konservative og traditionelle i samfundet, og det vil de holde fast i, mener han, men siger også, at tronskiftet i Holland nok kan skabe diskussioner.

- Og det kan da godt være, at det så vil betyde, at der måske kan komme et tronskifte i Spanien, hvor kongen er meget upopulær. Dér kan der komme et pres, siger Hovbakke Sørensen og tilføjer:

- Men udgangspunktet vil være, at de europæiske kongehuse holder fast i deres traditioner og den måde, de altid har foretaget tronskifter på.

/ritzau/

 

Dagens Gossip