Dropper støtte til unge selvmordstruede: Tusindvis raser over regeringen

Skrevet af Jesper Larsen

02/10/2015

Dagens topnyheder

Regeringen har besluttet at droppe støtten til at holde natåbent hos Livslinien, der rådgiver og og taler unge fra selvmord, selvom antallet af selvmord blandt unge er stigende. 

Livslinien fik i april tilsagn af Folketinget om en støtte på fire millioner kroner over de næste to år, så telefonerne fortsat kunne være blevet bemandet om natten, men i forbindelse med den ny finanslov tog den nye regering pludselig pengene fra Livslinien igen.

Læs også: Regeringen dropper støtte til unge selvmordstruede

Det har sat de selvmordstruede unge, de godt 240 frivillige og centerets bestyrelsesformand i en svær situation. Men nu får de hjælp af en underskriftsindsamling, hvor næsten 5000 danskere har sat deres signatur i protest over regeringens nedskæring, som flere politikere kalder hovedløs og vanvittig. 

- Jeg troede det var løgn, da jeg hørte om beslutningen, siger initiativtageren til underskriftsindsamlingen, 53-årige Dorte Nielsen, til Dagens.dk.

Hun har selv haft selvmord inde på livet - både som ung selvmordstruet og som pårørende, og hun har svært ved at forstå, hvor regeringen vælger at straffe samfundets allermest sårbare. 

- Livslinien har en hel særlig måde at møde sårbare unge. Der er fokus på ligeværd og respekt - tilgange som man måske ikke altid ser i resten af det etablerede system, siger Dorte Nielsen til Dagens.dk. 

Læs også: Camilla blev ikke grebet, da hun fik en depression: “Jeg kom ikke engang ud at samle skrald”

Dorte Nielsen håber, at der vil komme så mange underskrifter på indsamlingen, at det kan få sundhedsministeren til at tænke sig om en ekstra gang, inden man lader de unge i stikken. 

- Jeg håber, at Sophie Løhde vil lytte til underskrifterne, og om ikke andet at det måske vil inspirere andre politikere til at lægge res på, siger Dorte Nielsen, der er meget berørt over at så mange tusinde allerede har valgt at give deres mening til kende om besparelsen. 

Der er mange kommentarer til underskriftsindsamlingen, og en af dem, der opsummerer dem er fra an anonym bruger. 

- Livslinien gør et stort og uselvisk arbejde, der redder menneskeliv, og bør derfor støttes mest muligt. Alt andet er absurd, skriver brugeren. 

Du kan se underskriftsindsamlingen på dette link.

Dagens.dk forsøger at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde til sagen.