DSB-mysterium: Derfor holder salgsvognen i togene stille

Skrevet af Sol Stoffregen

05/09/2013

Dagens topnyheder

I en lang række toge er passagerne færdige med at få stillet tørst og sult ved den rullende salgsvogn, som kommer gennem toget. DSB henviser til "pantryet", hvor salgsvognen befinder sig under hele turen.

Undrer du dig over, hvor den veludstyrede salgsvogn er blevet af, når du sidder og iagttager landskabet passerer forbi togvinduet? Måske har du hørt togstewardens skrattende meddelelse over højtalerne om, at salget af diverse DSB-lækkerier foregår et sted kaldet "pantryet".   

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Dagens.dk har undersøgt sagen og stillet DSB's underdirektør i togdrift, Annette Haugaard, et par opklarende spørgsmål om den passive salgsvogn og det nye omdrejningspunkt "pantryet".

- Grunden til vi ikke mere kører rundt med salgsvognen i bestemte tog er et spørgsmål om effektivisering. Vi skal spare en milliard kroner inden 2014, som et led i vores projekt "Sund DSB", siger Annette Haugaard til Dagens.dk

En steward på hvert tog
Gennem længere tid har DSB observeret, at mange passagerer benytter sig af forskellige take-away-tilbud, inden eller efter de stiger på toget. Det er blandt andet en af grundene til, at togselskabet har valgt at effektivisere togpersonalet.

- Lange togsæt kræver mere end en salgsvogn, ellers kan personalet ikke nå alle vogne, og dermed skal der være mere salgspersonale på toget. Derfor har vi lavet en besparelse ved kun at have en person, der sælger varer fra et sted, pantryet, som alle i toget kan benytte, siger Annette Haugaard.

Denne model med et såkaldt pantry, som kommer af engelsk og betyder et lille rum hvor fx mad opbevares, blev implementeret den 1. juni i år i toge til og fra Sønderborg og Esbjerg. Alle andre toge, såsom lyntog, har stadig en rullende salgsvogn, som kommer rundt til alle.

- I toge på lange strækninger og toge med få stop er der større chance for at folk køber noget, derfor har vi prioriteret at have en salgsvogn der, forklarer Annette Haugaard. 

Pantryet har altid eksisteret 
Tilbage står spørgmålet, hvorfor skal det lille og simple rum hvorfra salget af kaffe og snaks foregår hedde noget så kringlet som "Pantry"? Hvad med kiosk eller salgsted?
 
- Det har det da altid heddet. Det er jo det rum, hvor varerne opbevares, og der er køleskab og kaffemaskine. Passagerne har nok ikke hørt udtrykket, før end vi begyndte at nævne ordet over højtalerne den 1. juni, siger Annette Haugaard.    

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt DSB har mærket en forskel i indtjeningen efter salgsvognene holder stille. Men Annette Haugaard mener ikke, at det vil betyde betragtelige ændringer i omsætningen.