DSB peger på uklarheder før id-kontrol af Sveriges-rejsende

Skrevet af admin

30/12/2015

Dagens topnyheder

Der er nogle "uafklarede lovmæssige problemstillinger" i forhold til den id-kontrol, som DSB fra 4. januar skal foretage i forbindelse med togrejsende, der vil til Sverige fra Københavns Lufthavn.

Det skriver DSB på sin hjemmeside.

Opbevaringen af persondata skal både overholde dansk lovgivning og opfylde de svenske krav.

Det er de to ting, der på nuværende tidspunkt ikke spiller sammen, da det ikke er fastlagt, hvor længe DSB skal kunne dokumentere id-kontrollen for de svenske myndigheder.

- Fra DSB's side skal vi kunne dokumentere, at vi har foretaget id-kontrol. Hvor længe vi skal opbevare disse data, er på nuværende tidspunkt stadig uklart, siger DSB's informationschef, Tony Bispeskov, til Ritzau.

- Desuden skal vi have styr på de rette tilladelser fra både svensk og dansk side. Vi har rettet henvendelse til Datatilsynet for at være helt sikre på, at vi håndterer denne opgave korrekt.

- Vi har først 17. december fået svensk lovgivning at arbejde med, så der er en række uafklarede spørgsmål, blandt andet hvor længe DSB skal kunne dokumentere id-kontrollen overfor de svenske myndigheder, siger han.

Det ændrer ikke på, at man fra 4. januar skal vise billed-id, hvis man vil med toget fra Danmark til Sverige, fortæller DSB.

DSB har tidligere fortalt, at de rejsendes billedidentifikation bliver affotograferet på perronen og gemt på en sikker server, så længe det skønnes nødvendigt, og det er denne metode, der nu stilles juridisk spørgsmålstegn ved.

Id-kontrollen skyldes, at den svenske regering har indført såkaldt transportøransvar, der kræver, at DSB kontrollerer id hos de rejsende mod Sverige.

/ritzau/