- Du er bare en perker - Her overfuses ung mand på åben gade

Skrevet af Michael Lauritsen

29/05/2014

Dagens topnyheder

- Alle synes, du er irriterende.

- Du er bare en perker.

- Skrid!

De hårde ord kommer fra en ung københavner, der sidder på en bænk og slapper af. Han er mere end utilfreds med tilstedeværelsen af en ung, mørklødet mand, og i stærke vendinger giver han utryk for sine racistiske synspunkter. Kun få tør bryde ind.

Situationen er fiktiv, men problemstillingen er ægte. Det hele er et socialt eksperiment lavet af drengene Thor Hornbæk, Emil Behrndtz og Arian Kashef, der læser HHX på Niels Brock og sammen danner gruppen, Arian Planet.

- Mange taler og skriver om racisme. Men folk er nødt til at se det med egne øjne, før de bliver påvirket af det, forklarer Arian Kashef til Dagens.dk.

SE OGSÅ: Her overfalder han sin kæreste - hvorfor griber ingen ind?

Den næsten seks minutter lange video er optaget med skjult kamera forskellige steder i København. I videoen tordner den danske mand - spillet af Thor Hornbæk - løs mod 'indvandrefyren' i skikkelse af Arian Kashef.

De ubehagelige optrin deler vandene. Nogle af de personer, der medvirker i videoen, griber forsigtigt ind. Andre forholder sig helt passivt.

Forventeligt, mener Arian Kashef, der dog havde håbet på mere.

- Vi føler, alle har pligt til at gøre noget ved det. Men vi blev faktisk positivt overrasket. Faktisk havde vi regnet med, ingen ville hjælpe. Så tak til de få, der turde, siger han.

Især bemærker Arian Kashef, hvordan en ældre mand i begyndelsen af videoen med få ord får ændret situationen.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

- Manden siger: 'Du må gerne sidde her'. Det viser, hvordan man med få ord kan vise, at man ikke er enig i det, der foregår. Og, at man er imod den form for racisme. Så man kan lære meget af, hvordan han håndterer situationen, fortæller han.

Arian Kashef understreger, at videoen ikke er lavet for at give mere næring til idéen om 'dem og os' - danskere og indvandrere.

- Det her handler ikke om indvandrere mod danskere eller omvendt. Men racisme generelt er et nødvendigt emne at tage op. Folk rundt i verden dør på grund af hudfarve og religion, og sådan skal det ikke være. Vi skal være her allesammen på trods af religion og race. Mennesker kommer i bund og grund fra samme sted, og racisme bør ikke finde sted i 2014, siger han.

Det er ikke første gang, Arian Planet har lavet et socialt eksperiment. Tilbage i februar satte drengene gang i debatten om partnervold. Det skete med en video, hvor en ung mand overfaldt sin kæreste for skjult kamera.

SE VIDEOEN 'RACISM EXPERIMENT' HERUNDER: