Du får mere julesteg for pengene i år

Der skulle være råd til at invitere en ekstra person eller to til julemiddag i år, uden at budgettet af den grund behøver at blive større.

Lønningerne de seneste 10 år er nemlig steget meget mere end priserne på svinekød og fjerkræ, og derfor er julemiddagen altså blevet relativt billigere.

- Danskernes løn er siden 2005 steget mere end priserne generelt. Det har givet os en reallønsfremgang, så vi som forbrugere har fået flere penge mellem hænderne.

- Og det kan vi jo glæde os over, når vi bestiller julestegen nede hos slagteren, siger økonom Jens Hjarsbech fra Dansk Erhverv, der har kigget på pris- og lønudviklingen med julebriller.

Han er nået frem til, at lønningerne er vokset med 30 procent i perioden, samtidig med at fjerkræ eksempelvis kun er blevet 10 procent dyrere, mens svinekød faktisk er lidt billigere end i 2005.

Også julevinen er trods afgiftsstigninger blevet relativt billigere siden dengang, men til gengæld er der også varer, der trækker udgifterne til julemiddagen opad. Både kartofler og juleslik nemlig blevet en lille smule dyrere.

Danske Bank har tidligere i år beregnet, at hver dansker i gennemsnit bruger 1079 kroner på jul, svarende til et merforbrug på 4,6 procent i forhold til resten af året.

Tilbage i 2007 - før finanskrisen satte ind - viste samme beregning et juleforbrug på 1282 nutidskroner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip