Du kan ikke regne med, at din læge er læge

Det er ikke sikkert, at du får behandling af en læge, når du går til speciallægen. Det kan lige så godt være en pædagog, en sosu-assistent eller en læge uden autorisation. Ekstra Bladet skriver i dag om et hul i sundhedsloven, der giver hvem som helst lov til at udføre lægelige opgaver.

Det sker, fordi læger kan benytte sig af loven om medhjælp, der giver lægen ret til at ansætte en hjælper uanset personens baggrund eller uddannelse. Lægen skal selv oplære medhjælpen til at udføre de lægelige opgaver, og det er op til lægen selv at vurdere, hvilke opgaver der må udføres.

Ekstra Bladet erfarer, at det især er på private klinikker, at loven kommer i brug.

Loven lader lægerne hyre et familiemedlem eller ven til at udføre vaccinationer, indsætte spiraler eller tilse dit syge barn. Og med flere hænder, kan man tilse flere patienter, og dermed tjene flere penge.

Avisen har blandt andet kendskab til en klinik, hvor skanninger af gravide foretages af en pædagoguddannet. Kvinden er oplært af sin mand, der ejer klinikken, og det er fuldt lovligt via loven om medhjælp.

To gange har det været muligt for Ekstra Bladets journalister at bestille tid til en spiralopsætning af selv samme pædagog. Et kompliceret gynækologisk indgreb, som klinikkens gynækolog dog benægter, at medhjælpen får lov til at udføre.

Det er problematisk, at medhjælpere lovligt kan udføre det lægelige arbejde, mener speciallæge i gynækologi og obstetrik, Christine Felding.

- Der kan være indgreb, hvor man selv som læge kan føle, det er svært, men jeg vil mene, at læger har en baggrund som gør, at vores grundlag for at gøre det korrekt, er større end en medhjælpers.

Christine Felding er stærk betænkelig ved, at loven giver alle og enhver lov til at udføre visse lægelige opgaver.

- Det er uforsvarligt. Der er rigtig mange ting, jeg skal tage højde for, før jeg f.eks. må lægge en spiral, siger hun til Ekstra Bladet.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip