Du kan lugte dig frem til fedtet i din fede mad

Skrevet af Aller Media

28/01/2014

Dagens topnyheder

Godt nyt til alle der er på kur. Du kan nu snuse dig frem til, om aftensmaden er for fed til dig eller ej, inden du tager en bid. Tidligere har undersøgelser peget på, at du kan smage fedtet i din mad, men nu viser nye undersøgelser, at du også kan lugte det, skriver The Huffington Post.

Udeoghjemme.dk giver dig 6 alternativer til smør
 

Næsen er vejen frem


Den er et af de bedste våben, du har. Næsen. Og vi giver den slet ikke nok opmærksomhed, er forskere fra Monell Chemical Senses Center kommet frem til.


Lad udeoghjemme.dk guide dig til de sundeste varianter af færdigretter – til de dage hvor du bare ikke gider lave mad
 

- Den menneskelige lugtesans er langt bedre til at vejlede os gennem vores hverdag, end vi giver den kredit for, siger forsker på projektet Johan Lundström PhD:



-Det at vi har evnen til at opdage og skelne selv de små forskelle i fedtindholdet i vores mad tyder på, at den sans en gang må have haft stor evolutionær betydning.



Mælke-testen


Forskerne bag undersøgelsen brugte mælk til at finde frem til resultaterne og de brugte mennesker fra både USA og Holland. De skulle igennem flere tests der skulle klarlægge, hvordan de opfattede indholdet af forskellige slags mælk, som sødmælk, letmælk og skummet mælk, der alle indeholder forskellige fedtprocenter.



Det overraskende var, at folk uanset vægt, alder og køn, tydeligt kunne lugte forskel på fedtindholdet i mælken og det er tegn på, at vi har dén indbygget egenskab i kroppen fra gammel tid, at vi kan lugte fedtet i de naturlige madprodukter.



Så næste gang du står ved morgenbuffeten, kan du lige stikke næsen ned til mælken og afgøre, om den er noget for dig. Det kræver måske nok, at du laver nogle tests derhjemme, så du kender lugtforskellene. Og efter det kan du jo gå videre til kød, yoghurten eller andet naturligt mad. 

Af Mette Skøtt, Udeoghjemme.dk/NewsDesk Aller Media