Dyb radikal uenighed om øremærket barsel

Fra talerstolen foran flere hundrede radikale tilhørere erklærede Dybkjær sig særdeles uenig i regeringens beslutning om at droppe den øremærkede barsel til mænd til fordel for en såkaldt incitamentmodel, der økonomisk præmierer de familier, der deler barslen mere lige mellem sig.

»Mor er ikke vred, mor er skuffet, og årsagen er selvfølgelig den øremærkede barselsorlov til mænd. Resultatet er slemt, argumentationen er værre,« sagde Lone Dybkjær, der forinden havde set flere partifæller støtte sit argument fra talerstolen.

Lone Dybkjær affejede argumentet om, at politikerne ikke skal blandt sig i familiernes private anliggender.

»Selvfølgelig skal vi blande os i familien, hvis vi kan skabe bedre rammer,« sagde hun.

De skuffede og uenige radikale får dog ikke støtte fra partiets top, hvorfra man understreger, at den øremærkede barsel er lagt i graven.

Ifølge den radikale leder, Margrethe Vestager (R), som tidligere har støttet ideen om øremærket mandebarsel, bør hensynet til familiernes ret til selv at bestemme veje tungest.

Vestager siger, at hun har deltaget i mange debatter, hvor radikale har ytret bekymring for, at politikerne bestemmer for meget, og at de Radikale var ved at udvikle sig til et forbudsparti.

»Det er også derfor, jeg ikke helt kan følge med i, at det ikke er et gyldigt argument, at folk kan bestemme noget selv, når det er umisforståeligt godt,« siger Vestager.

Hun bliver bakket op af ligestillingsminister Manu Sareen (R), der peger på, at regeringen, partitoppen og de utilfredse partifæller alle kæmper for det samme mål, men at de blot er uenige om vejen til at nå derhen.

»Det, man skal skrive sig bag øret, og det er vigtigt, er, at målet er det samme. Om man bruger det ene eller det andet værktøj, vil vi gerne have, at mænd tager mere barsel, og det har vi brugt en incitamentsstruktur til, og det håber jeg virkelig kommer til at virke,« siger ministeren, der dog også erkender, at »der er stor uenighed i partiet«.

Regeringens beslutning om at droppe den øremærkede barsel har i den grad præget optakten til de Radikales landsmøde, særligt efter Vestager i et interview med Jyllands-Posten sagde, at det var Socialdemokraterne, der stod bag beslutningen om at »ofre« mandebarslen til fordel for en incitamentmodel.

Vestagers udmelding blev ikke taget godt imod af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der kaldte det en dårlig ide at diskutere regeringens interne drøftelser i offentligheden, men lørdag svarede Vestager statsministeren tilbage.

Spørgsmål: Statsministeren fandt det uklogt at kommentere regeringens interne overvejelser. Er du enig i det?

»Det er et lidt forunderligt emne, fordi I og jeres kolleger skriver rigtig meget om, hvordan vi gør som regering, og hvordan vi arbejder som regering. Måske er det vigtigt, at det bliver lidt mindre mystisk. At vi er tre partier, som godt kan have tre forskellige holdninger,« siger den radikale leder.

De Radikales landsmøde slutter søndag.

Dagens Gossip