Dybe suk over slovensk EU-kommissær: Dine svar er tomme

Skrevet af admin

06/10/2014

Dagens topnyheder

Hovedrysten og dybe suk tager til i EU-Parlamentet mandag eftermiddag under den tre timer lange kommissærhøring af Alenka Bratušek, udset posten som kommissær for EU's energiunion.

Igen og igen må sloveneren høre, at hendes svar "er uden substans". Og igen og igen vender sloveneren tilbage til varianter over samme svar.

"Det er vanskeligt, og vi kan kun opnå noget, hvis alle medlemslande er med" og kampen for tre grundpiller: "Et stærkere indre marked, at styrke vedvarende energi og at stoppe klimaforandringer."

- Jeg indrømmer, at jeg måske gentager mig selv, siger Bratusek efter halvanden time foran parlamentets industriudvalg og miljøudvalg, og høster der de første overbærende smil fra salen.

Det er imidlertid ikke kun manglende svar på store politiske udfordringer på energiområdet, som forfølger den tidligere slovenske premierminister.

En beskyldning om, at hun har udpeget sig selv som kommissær, efter at hun blev væltet fra magten i sit parti og derpå måtte trække sig som premierminister, må hun også besvare.

Den sag blev bragt på banen af briten Ashley Fox fra den konservative ECR-gruppe med følgende indledning: Eftersom du tilsyneladende ved så lidt om energiunionen, vil jeg spørge dig om noget, som jeg forventer, at du faktisk ved noget om.

Forsvaret fra Bratusek lyder, at Slovenien på grund af en manglende regering sendte en liste med tre mulige kandidater til kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

- Den endelige beslutning blev taget af Juncker. Det er fakta i den sag, siger Bratusek.

Sloveneren er også blevet beskyldt og kritiseret for at være "antieuropæisk" og for at have sunget en kommunistisk italiensk slagsang, Bandiera Rossa.

- Jeg mener ikke, at jeg skal undskylde noget. Det er en antifascistisk sang, og jeg har aldrig været medlem af noget kommunistisk parti. I Slovenien beskyldes jeg for det modsatte, nemlig at jeg er for europæisk. Jeg mener, at EU er den eneste vej frem, siger Bratusek.

/ritzau/