Dyrt at bruge ven som sæddonor

»I praksis rammer det især lesbiske par. Og det betyder, at automatisk forældreskab som moder og medmoder ikke er en reel mulighed for dem, for så får de en kæmpestor regning. Det er en urimelig forskelsbehandling«, siger sygeplejerske og souschef på fertilitetsklinikken StorkKlinik Lilian Thykjær Jørgensen til Politiken.

En donor vil normalt blive testet for kønssygdomme og screenet for genetiske sygdomme på sædbankens regning, da den i sidste ende tjener pengene hjem ved at sælge donorens sæd til en række forskellige kvinder. Men hvis donoren er en bekendt, der kun skal »bruges«» en enkelt gang, vil sædbankerne ikke betale for undersøgelserne, og regningen ender hos den eller dem, der ønsker at bruge donoren.

Hvis der skal ske ændringer på området, skal det primært ske i EU-regi, og det er ikke på tegnebrættet.

»Vi går ikke ind for en introduktion af begrebet »kendt donor«, fordi risikoen er den samme som med donation fra en fremmed. Hvis der ønskes en kendt donor, vil en risikovurdering derfor være påkrævet,« skriver Frederic Vincent, talsmand for EUs sundhedskommissær, i en mail til Politiken.

Dagens Gossip