E-cigaretter gør unge til rygere

Flere og flere danskere damper løs på e-cigaret­ter, der har fået ry for at ­være et sundere alternativ til tobak for rygere, som har svært ved at ­kvitte smøgerne.

Men blandt brugerne er der også mange unge ikke-rygere, som er sprunget over den gammeldags osepind og direkte til e-cigaretterne, skriver Århus Stiftstidende.

»Fordi det er sjovt, simpelthen,« siger 16-årige Mikkel, som er en af dem, der nyder at dampe løs på sin e-cigaret. Han tænder både for den, når han sidder alene ved computeren derhjemme og når han er til fest med kammeraterne.

Men det er en dårlig idé, lyder det fra Per Kim Nielsen, som er biolog og kemiker og projektchef for Børn, Unge & Rygning i Kræftens Bekæmpelse:

»Problemet er, at de unge ikke har fået nogen reel information om, hvad det er, de har med at gøre, og hvad det gør ved dem. E-cigaretter med nikotin kan skabe afhængighed, og derfor er det noget, man skal tage meget alvorligt«

Moderne e-cigaretter er langt fra så diskrete, som de første modeller. De er udformet som små, lækre elektroniske gadgets i alle farver og materialer, ligesom batterierne fås i forskellige styrker, så fordampningen kan reguleres, gerne opad.

Det lukker op for en hel verden af muligheder, som tiltaler de helt ­unge, der synes, det er sjovt at ­pimpe deres egen personlige lille dampmaskine. Især drengene, bekræfter flere forhandlere, Århus Stiftstidende har været i kontakt med.

Mikkel, som går i 1. g og kommer fra en familie af ikke-rygere, foretrækker varianten med ­smag af æble, og der spreder sig derfor en duft af frugtplantage omkring ham, når han tænder for e-cigaretten.

Den forkærlighed for det søde ­deler han med mange andre unge brugere af e-cigaretter. Æble topper, efterfulgt af Hindbær, ­lakrids og »Energy Cow«, der skulle smage af energidrikken Red Bull.

Væsken, Mikkel har valgt, indeholder 18 mg nikotin pr. ml. Og hvis andre unge skulle få lyst til at mærke suset, er det den smalleste sag i verden. Nikotinholdige e-væsker kan købes alle vegne, i koncentrationer af 9, 18 eller 36 mg pr. ml, selv om de er ulovlige at forhandle herhjemme.

De findes alle i en variant uden nikotin, men det er oftest den nikotin­holdige væske, de unge foretrækker, og det kommer ikke bag på projektchefen i Kræftens Bekæmpelse.

»Det er naivt af forældrene at tro, at de unge holder sig til e-væsker uden nikotin,« siger Per Kim Nielsen.

»Der findes endnu ingen dansk dokumentation for, at unge ­ikke-rygere begynder med e-cigaretter, men fænomenet er kendt fra udlandet. Når først de får fat i e-cigaretter med nikotin, bliver de afhængige, og hvad skulle så for­hindre dem i at få stillet den afhængighed med cigaretter en dag,« siger han ifølge Århus Stiftstidende.

16-årige Mikkel og vennerne køber deres grej i Smoke-It, som er en kæde med seks butikker i hele landet og en webbutik, som har base i England, hvor produkterne er lovlige.

Men de nikotinholdige smagsvarianter, som er ulovlige i Danmark, kan i dag sagtens købes hos de fleste forhandlere af e-cigaretter.

Ifølge Jens Andersen fra Smoke-It, har de valgt at gøre det, fordi alle konkurrenterne »gør det samme«.

E-cigaret-produkterne betragtes som lægemidler og derfor kræver de danske sundhedsmyndigheder, at de skal kontrolleres og godkendes, før der ­gives tilladelse til at markedsføre dem. Den godkendelse er der indtil videre ikke en eneste importører, der har ­ønsket at ansøge om og leve op til.

Mikkel i artiklen hedder noget andet i virkeligheden. Redaktionen kender hans fulde identitet.

Dagens Gossip