E-cigaretter rykker fra webshops til gågader

I dag er branchen på rekordtid blevet en del af detailhandlen, hvor kæder som Smoke-It, Bullievape, Dolfus Damp og Smokey konkurrerer med et utal af mindre forretninger og kiosker om et lukrativt og hastigt voksende marked. Tidligere på året anslog Sundhedsstyrelsen, at omkring 150.000 danskere »damper«, som det hedder på fagsproget, og tallet stiger dag for dag.

Blandt de nye forretningsdrivende er Sami Rosengren, der stiftede netbutikken Smokey for halvandet år siden. I dag sælger han en stadig større del af sine varer fra tre fysiske forretninger i Odense og Brønderslev.

»Jeg besluttede at åbne butikkerne sidste år, for jeg kunne se, at der kom mere og mere gang i markedet for e-cigaretter. Samtidig er det blevet sværere at drive webshop. Der er kommet enorm stor konkurrence på nettet,« siger Sami Rosengren, der fortæller, at hans nye kunder opsøger butikkerne for at få en rådgivning, de ikke kan få på nettet.

Læs også: Kræftens Bekæmpelse fraråder e-cigaretter

Samme oplevelse har Ralph Boalth Petersen, indehaver af Dolfus Dam, der foreløbig har butikker i Randers, Viborg, Grenaa, Aalborg og Næstved.

»De fysiske forretninger giver en tryghed og service, som netbutikkerne ikke har. Kunderne får en personlig rådgivning, så de får de rigtige varer med hjem og slipper for at betale for noget, der ikke passer til deres behov,« siger han.

Mange kunder efterspørger imidlertid en vare, som er ulovlig i Danmark, nemlig nikotin. Ifølge Sundhedsstyrelsens tal bruger 59 procent af »damperne« nikotinholdige væsker i deres e-cigaretter, men væskerne er ikke godkendt til salg her i landet.

Jurist Sameer Kohli fra Sundhedsstyrelsens oplyser, at man har modtaget anmeldelser om salg af nikotinvæsker i 45 butikker. Han understreger, at ikke alle anmeldelser er dokumenteret, men ikke desto mindre ser styrelsen alvorligt på udviklingen.

»Nikotinholdige rygevæsker betragtes som medicin, så derfor kræver det særlige tilladelser at forhandle det. Men ingen produkter er blevet godkendt og ingen danske forhandlere har tilladelse til at sælge dem,« fortæller Sameer Kohli.

Sundhedsstyrelsen udsteder jævnligt forbud og kan i yderste konsekvens melde forhandlerne til politiet. Det er foreløbig sket fire gange.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

Nogle forretninger omgår forbuddet ved kun at sælge nikotinvæsker fra udlandet, men hos Dolfus Damp sælges de ulovlige varer helt åbenlyst. Indehaver Ralph Boalth Petersen, der betragter nikotinvæsken som et nydelsesmiddel, har endda planer om at starte sin egen produktion, der omfatter grundige laboratorietest af produktet.

»E-cigaretter er en revolution, som kan forandre samfundet og spare sundhedsvæsenet for milliarder. Jeg ser jo selv, hvordan folk dropper cigaretterne, når de begynder at dampe. Det skete også for mig selv,« siger han.

»Nu lægger jeg alt åbent frem, og hvis Sundhedsstyrelsen nedlægger forbud, må vi se på, hvordan vi får det godkendt,« siger han.

Læs også: E-cigaretter og nikotin

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man endnu ikke har modtaget ansøgninger om godkendelse fra hverken forhandlere eller producenter af nikotinvæsker.

Dagens Gossip