EB-journalist: Gidsels familie bad os om dækning

En af årsagerne til, at Ekstra Bladet valgte at indlede deres massive dækning af gidseltagningen af de to sømænd Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn er ifølge journalist Thomas Gösta, at Eddys kone selv bad dem om at dække sagen.

- De pårørende siger, at de slet ikke får noget at vide. Og Eddys familie beder os indtrængende om at dække det, siger Thomas Gösta under hans vidneforklaring i Københavns Byret torsdag.

De to sømænd har hevet avisen i retten med et krav om millionerstatning, fordi de mener, at avisen med deres dækning har trukket løsladelsesprocessen i langdrag.

Men den opfattelse kan Thomas Gösta ikke forstå.

- Hvis tavshed var løsningen, så havde det ikke virket særlig godt. De havde allerede siddet som gidsler i 500 dage, da vi gik ind i sagen, siger han.

Han forklarer, at de på avisen havde lavet grundig research, inden de valgte at dække sagen. Her kom de frem til, at der var noget, der var så galt med forhandlingerne, at det ikke bare var journalistisk forsvarligt, men også var deres ansvar at dække sagen.

- Kilder siger, at der ikke sker noget i forhandlingerne. Gidsler sidder i gennemsnit i lidt over 100 dage, Eddy og Søren havde siddet i over 500. Det skriger til himlen, at der er et eller andet fuldstændig galt, siger Thomas Gösta.

Han har ikke på noget tidspunkt i processen haft en overvejelse omkring, hvorvidt han har gjort noget forkert, siger han.

Tværtimod.

- Vi ville belyse et stort problem. En rederiejer var ikke villig til at betale. Så det var for at lægge pres på forskellige aktører for at få dem hjem, siger Thomas Gösta.

Tidligere torsdag vidnede den professionelle forhandler Henrik Mundt i retten. Han mener modsat Ekstra Bladet og Thomas Gösta ikke, at avisens dækning har hjulpet på løsladelsesprocessen.

- Det kan jeg ikke se, at den har. Det kan jeg ikke, sagde han.

/ritzau/

Dagens Gossip