EB om gidselsag: Pressens ansvar at dække virkelighed

Ekstra Bladets advokat, Carlo Siebert, holder en avis i vejret og viser den frem for retten. Forsiden viser et ikonisk billede fra terrorangrebet i lufthavnen i Bruxelles, hvor to kvinder er blevet såret.

- Fra nu af vil det så være retsstridigt at bringe sådan nogle billeder her?, spørger han retorisk under sin procedure i Københavns Byret.

- Fra nu af må vi slet ikke længere bringe billeder af mennesker, der ufrivilligt er blevet bragt i en situation, som de ikke selv er herre over, siger Carlo Siebert.

De to sømænd Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn har hevet Ekstra Bladet i retten for avisens - i deres øjne - krænkende dækning af deres lange gidseltagning i Somalia.

De talte under pres fra piraterne, og der blev uden samtykke bragt billeder af deres situation, som de og deres pårørende fandt ydmygende og en krænkelse af privatlivets fred.

- Selvfølgelig må man bringe de billeder. Pressen må beskrive situationer og virkeligheden, som den foregår, siger Carlo Siebert.

Han mener modsat sømændene ikke, at billederne har været særligt kompromitterende.

- De bliver ikke udsat for vold. Der er ikke tale om intime situationer, hvor de sidder på toilettet, eller ikke har tøj på. Det er billeder, hvor de bare sidder. De sidder der bare. Det er ikke krænkende overhovedet, siger han.

Ekstra Bladets advokat fremhæver desuden, at Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn selv frivilligt har givet oplysninger om deres helbred og vist præcis samme billeder, som Ekstra Bladet har, i tv-talkshows og bøger.

- Det kan ikke være meningen, at man føler sig så voldsomt krænket af Ekstra Bladet, at man vil have 500.000 kroner i erstatning den ene dag, og så den næste bringer de samme billeder, siger Carlo Siebert.

- Så opretholder man ikke den grænse, man synes, Ekstra Bladet har overskredet.

/ritzau/

Dagens Gossip