Ebbe Preisler dræbte sin kone: Nu har han truffet stort valg

Skrevet af Nicolai Haugsted

10/04/2024
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Den 81-årige mand kan snart opleves på helt ny måde.

Dagens topnyheder

Efter en begivenhedsrig periode, der har sat dybe spor i både hans og offentlighedens liv, har 81-årige Ebbe Preisler valgt at dele sin hjerteskærende historie gennem litteraturen.

Med en fortid, der har været præget af tragiske beslutninger, står Ebbe nu frem og fortæller åbent om sin beslutning om at skrive en bog. Han håber, at hans værk, ‘Mæt af dage’, vil bidrage til debatten om et emne, som rører ved dybt menneskelige og etiske spørgsmål: aktiv dødshjælp.

Det skriver B.T.

Historien tog sin begyndelse i december, hvor Ebbe blev anholdt for at have givet sin syge hustru gennem 55 år en overdosis metadon, en handling som han og parrets børn beskriver som en "kærlighedserklæring", grundet hustruens kamp med Parkinsons.

Efterfølgende forsøgte Ebbe selv at tage sit liv, men blev fundet, modtog modgift, og overlevede.

Ebbes handlinger blev af politiet betegnet som drab, hvilket har genantændt debatten om aktiv dødshjælp i Danmark.

Efter at have deltaget i sin hustrus begravelse, hvortil han blev løsladt, har Ebbe Preisler reflekteret over sit livs formål og valgte at skrive en bog om deres historie.

“Men at jeg skulle tage livet af min kone og mig selv, før jeg blev interessant nok, det kunne jeg måske nok have undværet. Men nu er det altså sådan, det er,” deler Ebbe.

‘Mæt af dage’, som forventes at udkomme på Gyldendals forlag til efteråret, er Ebbe Preislers forsøg på at finde mening i tragedien og måske endda bidrage til en bredere forståelse af ønsket om en værdig død. Bogen, som tog seks uger at skrive, omhandler ikke kun Ebbe og hans hustrus historie, men også hans personlige refleksioner omkring livet, døden, og hvad det vil sige at være klar til at forlade denne verden.