Ebola-ekspert: Europa bør opruste mod virussygdomme

Skrevet af admin

26/12/2014

Dagens topnyheder

De europæiske landes beredskab over for ebola og andre virussygdomme er alt for dårligt, og europæerne burde tage ved lære af USA, hvor virussygdomme anses for at kunne udgøre en national sikkerhedsrisiko.

Det siger den belgiske mikrobiolog Peter Piot, der opdagede og navngav ebola-virussen for næsten 40 år siden.

Europa burde oprette et "korps" af veluddannede personer, der kan blive udsendt til områder, der rammes af udbrud af virussygdomme.

- Det har vi ikke, og det gør os sårbare, siger Peter Piot til den engelske avis The Independent.

Det hidtil værste udbrud af ebola har hærget flere vestafrikanske lande gennem næsten hele 2014.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sagde mandag, at flere end 7500 er døde af ebola. De tre værst ramte lande er Sierra Leone, Guinea og Liberia.

Den belgiske videnskabsmand mener, at USA er flere skridt foran Europa, når det kommer til at kunne håndtere og bekæmpe virussygdomme.

Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) i USA er en "formidabel kraft", mener han.

- Vi har ikke en sådan "efterretningstjeneste for epidemier". Og vi ønsker ikke at være afhængige af oplysninger, der kommer fra USA. Det er et nationalt sikkerhedsanliggende, siger Peter Piot til The Independent.

I et svar på kritikken siger en talsperson for det britiske sundhedsministerium til avisen, at "udbruddet (i Vestafrika, red.) har vist behovet for at styrke det globale modsvar på epidemier"..

Peter Piot er for nylig vendt tilbage fra Sierra Leone, hvor han besøgte behandlingscentre for ebola-patienter.

Han har tidligere kritiseret de lokale myndigheder og det internationale samfund for at være alt for lang tid om at reagere og gribe ind over for udbruddet.

Nu siger han, at bestræbelserne i Vestafrika er begyndt at bære frugt.

- Jeg kan ikke forestille mig, at udbruddet kommer ud af kontrol, siger han.

Peter Piot opdagede virussen i 1976 i det, der i dag hedder Den Demokratiske Republik Congo, og navngav den efter en nærtliggende flod.

/ritzau/AFP