Ebola-eksperter vil give ikke-testet medicin til Afrika

Skrevet af admin

06/08/2014

Dagens topnyheder

Den dødelige ebolavirus spreder sig i Afrika, hvor situationen risikerer at ryge ud af kontrol.

Derfor mener både danske og udenlandske eksperter, at man bør bryde med traditionel praksis og uddele medicin, som man endnu ikke kender den præcise virkning af.

Det sker, efter at den amerikanske læge Kent Brantly med held har givet sig selv et nyt serum, kaldet Zmapp, som stadig er i udviklingsfasen.

Brantly har arbejdet i Liberia med bekæmpelsen af ebola og blev i den forbindelse smittet. Men serumet har tilsyneladende bevirket, at han er sluppet fri af sygdommen.

Derfor opfordrer tre professorer ved the London School of Hygiene and Tropical Medicine nu Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at give medicinen fri til brug i de ramte områder.

- Generelt skal man ikke frigive eksperimentel medicin uden have sikkerhedstestet den.

- Men i lyset af den kritiske udfordring i Vestafrika burde WHO og de vestlige medicinske myndigheder hjælpe lande med at opveje de forskellige risici og fordele ved en begrænset brug af de bedste medicinkandidater til dem, der har mest brug for dem, samtidig med at man overvåger sikkerheden og effekten, hedder det ifølge Reuters.

De tre underskrivere er David Heymann, Jeremy Farrar og Peter Piot, som er blandt verdens mest ansete ebolaeksperter. Det var faktisk Piot, der som den første opdagede virussen tilbage i 1976.

Danske læger mener også, at det er værd at løbe risikoen og tage medicinen i brug på grund af ebolas høje dødelighed.

- Det er ligesom for 25 år siden med aidsepidemien. Dengang var man også nødt til at forsøge noget nyt, som man ikke kendte langtidsvirkningerne af. Når der er så høj dødelighed, er man rede til at tolerere nogle bivirkninger, man ellers ikke ville gå med til, siger Kim David, formand for Dansk Selskab for Tropemedicin og International Sundhed, til Politiken.

Johs. Gaub, formand for Den Nationale Videnskabsetiske Komité, der blandt andet godkender medicinske forsøg, er enig. Han mener ligefrem, at læger er forpligtet til at bruge det nye serum.

En WHO-talsmand siger dog til Reuters, at man ikke anbefaler brugen af medicin, der ikke har været igennem den normale godkendelsesproces.

/ritzau/Reuters