ECB-chef: Vi har flere økonomiske instrumenter klar

Den europæiske centralbank (ECB) har stadig mange våben gemt i ærmet, som kan komme i brug for at sikre den økonomiske genopretning i eurozonen.

Det siger ECB's formand, Mario Draghi, ifølge de internationale nyhedsbureauer, efter banken torsdag eftermiddag satte sin vigtigste rente ned fra 0,5 procent til det rekordlave 0,25 procent.

- Vi har en hel række instrumenter, vi kan mobilisere om nødvendigt, siger han på et pressemøde.

Draghi forklarer, at eurozonen kan stå over for en længere periode med lav inflation "som følges af en gradvis opgående bevægelse mod en inflationsrate under eller tæt på to procent senere".

De to procent eller lige under er den inflationsrate, som ECB tilstræber.

Det vil de finansielle markeder følge tæt.

Det seneste inflationstal i oktober viste, at inflationen i eurozonen er 0,7 procent, og det har blandt investorer i eurozonen skabt frygt for, at de 17 medlemslande bevæger sig mod deflation.

Men Draghi mener, at faren for deflation ikke er der lige nu.

- Forventninger ligger fast forankret på to procent, siger han.

Deflation betyder i al sin enkelthed, at forbrugere og virksomheder ikke har en interesse i at investere at købe og investere i dag, fordi alting vil være billigere i morgen. Det er en udvikling, som Japan har været gennem siden begyndelsen af 1990'erne.

Draghi forklarede, at der ikke var enighed i ECB's bestyrelse om rentenedsættelsen - eller rettere timingen for nedsættelsen.

Nogle mente, at man skulle se tiden an og vente på "visse informationer", der ventes at blive offentliggjort i de kommende uger

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip