ECB fastholder rekordlave renter

Skrevet af admin

21/01/2016

Dagens topnyheder

Europas banker, investorer og selskaber kan glæde sig over fortsat rekordlave renter hos den Europæiske Centralbank, ECB. Det er slået fast efter torsdagens centralbankmøde.

Her fastholdt centralbankchef Mario Draghi og rentekomiteen den ledende rente på minus 0,3 procent, et niveau der blev sat 9. december 2015, hvor renten blev sænket fra minus 0,2 procent.

- Enkelte havde spekuleret i, at ECB måske ville sænke renten i lyset af de seneste ugers olieprisfald og uro på aktiemarkedet. Men Draghi og Co. holdt altså krudtet tørt, skriver cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

Starten af året har været plaget af voldsomme fald på aktiemarkederne efter en stagnerende vækst i Kina har skabt frygt for, at de seneste 20 års økonomiske vækstlokomotiv er ved at løbe tør for damp.

Samtidig er inflationen i Eurozonen fortsat meget lav, og den lave oliepris forventer at holde den lav.

Derfor vil der blive holdt ekstra øje med kommentarer fra Mario Draghi på pressemødet senere torsdag, da der spekuleres i, om renten kan blive sat yderligere ned for at stimulere økonomien og inflationen.

- Det kan virke mærkeligt, at ECB er så forhippet på at få inflationen op. De sidste 30-40 år har centralbankerne i verden været mere optagede af at bekæmpe inflationen.

- Men den meget lave inflation er et symptom på, at man kan gøre mere for at stimulere økonomien, uden at sætte euroens værdi over styr, skriver cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Ifølge Sydbanks Jacob Graven kan manglende tegn på, at Mario Draghi vil hælde yderligere kul under kedlerne bliver opfattet som dårligt nyt på finansmarkederne.

- Kommer der ingen indikationer på, at renten kan blive sænket yderligere og ECB’s obligationsopkøb kan blive øget, kan det puste til panikken hos investorerne, skriver han.

Renten i Eurozonen er rekordlav. Kort før krisen for alvor brød ud i 2008 lå ECB's rente på 3,50 procent og toppede i 2000 i 3,75 procent kort før dot-com-boblen brast.

/ritzau/