ECB filer endnu et kvart procentpoint af renten

Dagens rentemøde har været ventet i spænding, og ifølge Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen har markedet så godt som indpriset et rentefald fra centralbankens hånd. Størstedelen af analytikerne forventede da også rentesænkningen, men der var langt fra sikkerhed om centralbankens endelige beslutning.

Det altdominerende argument for at sætte renten ned er ønsket om at få gang i økonomien, der stadig står i stampe i specielt Sydeuropa. Modargumentet har været, at en beskeden rentesænkning ikke vil kunne gøre den store forskel, samt at centralbanken faktisk helst vil presse landene til at få styr på finanserne og ikke bare læne sig op af vækst, der bliver sat i verden af centralbanken.

Over det hele har så svævet et ønske om at se handlekraft fra centralbankens side af. Nu er den rekordlave rente så en realitet, men Handelsbankens Jes Asmussen forventer som nævnt ikke den helt store effekt.

»Problemet for euroområdet er ikke så meget ECBs udlånsrenteniveau, men derimod, at der er opstået en klar skillelinje mellem nord og syd, hvor transmissionsmekanismen i de hårdest udsatte sydeuropæiske lande er sat ud af spil,« siger Jes Asmussen i en skriftelig kommentar til rentesænkningen og tilføjer:

»Så længe denne transmissionsmekanisme ikke fungerer, vil en rentenedsættelse formentlig ikke lette finansieringsomkostningerne for virksomheder og forbrugere, dér hvor de har mest brug for det.«

Efter rentemeddelelsen fra ECB samler interessen sig så om det efterfølgende pressemøde. Det store spørgsmål er, om Mario Draghi her vil lægge flere tiltag på bordet, der kan stimulere den kriseramte europæiske økonomi. Det mener flere analytikere, deriblandt Danske Markets europaanalytiker Frank Øland, kan blive tilfældet.

»Et stort problem for ECB er, at de meget lave pengepolitiske renter ikke bliver sendt videre til de små og mellemstore virksomheder – specielt ikke i Sydeuropa. Det vil ECB gerne gøre noget ved,« siger han i en skriftelig kommentar og tilføjer:

»Hvis Mario Draghi præsenterer et godt instrument, der kan gøre livet lettere for de små og mellemstore virksomheder, så vil det være meget positivt.«Spørgsmålet er så nu, hvordan Danmarks Nationalbank vil reagere på torsdagens rentemeddelelse fra ECB-bygningen i Frankfurt. Det vil blive klart i eftermiddag, når nationalbankdirektør Lars Rohde og co. bliver færdige med deres rentemøde.

Pressemødet i Frankfurt begynder klokken 14:30. Det danske svar ventes omkring klokken 16.

Dagens Gossip