ECB kaster hårde ord efter eurozonen

Den græske gældskrise har vist, at eurozonen er skrøbelig, og der er brug for en stærkere integration inden for eurozonen, lyder en kontant melding fra chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi.

- Denne union er ufuldkommen, og at være ufuldkommen er skrøbeligt, sårbart og den leverer ikke alle de fordele, som ville være mulige, hvis den var fuldendt, siger Draghi torsdag på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Draghi svarer på spørgsmål om, hvorvidt det har svækket eurozonen, at Tyskland har rejst spørgsmålet om en græsk time-out fra eurosamarbejdet.

- Diskussion svækker ikke nødvendigvis, siger han.

Draghi har ellers ifølge Reuters gentagne gange sagt, at euroen er "irreversibel", hvilket betyder, at intet land på noget tidspunkt kunne få lov til at forlade eller falde ud af det fælles valutasamarbejde.

Bankchefen siger desuden ifølge Ritzau Finans, at det er nødvendigt at eftergive noget af Grækenlands gæld til EU.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der har modsagt dette. Spørgsmålet er, hvad der er den bedste form for gældseftergivelse inden for vores retslige og institutionelle rammer, siger han.

ECB står ikke alene om det synspunkt. Det er kendt, at også Den Internationale Valutafond, IFM, anbefaler, at eurolandene eftergiver en del af grækernes enorme gæld.

Det er flere eurolande herunder Tyskland imidlertid store modstandere af.

Draghi oplyser i samme omgang, at ECB hæver nødfinansieringen til de græske banker med 900 millioner euro, hvilket svarer til 6,7 milliarder kroner.

På grund af den svære økonomiske krise har de græske banker holdt lukket, samtidig med at den græske regering har indført kapitalkontrol.

De seneste uger har det kun være muligt for grækerne at hæve maksimalt 60 euro om dagen fra bankautomaterne.

/ritzau/

Dagens Gossip