Efter 15 uger med grænsekontrol: Asyltallet runder 3000

Skrevet af admin

18/04/2016

Mest læste i dag

Der er den seneste uge registreret 104 asylansøgere. Det bringer det samlede antal asylansøgere i de 15 uger med grænsekontrol op på 3103.

Opgørelsen er baseret på registreringer af asylansøgere i politiets system Polsas. Tallene er forbundet med en vis usikkerhed, da der løbende sker efterregistreringer.

I den første uge med grænsekontrol blev der registreret 640 asylansøgere, og siden har tallet været støt dalende uge for uge. Således har det ugentlige asyltal siden uge 12 været tocifret.

Bortset fra sidste uge, der lige nøjagtig sneg sig op over 100. Heraf var kun syv personer fra Syrien, mens 24 var fra Afghanistan og tre fra Irak. De øvrige 70 er fra andre lande eller statsløse.

Faldet i asyltallet i Danmark og de øvrige nordeuropæiske lande satte for alvor ind, da Østrig i uge syv indførte kvoter for, hvor mange der måtte krydse ind i landet dagligt.

Den østrigske beslutning i februar fik flere lande på den såkaldte Balkan-rute, herunder Makedonien, til at lukke helt af for gennemgang. Det har dog i et vist omfang fået flygtningene til at vælge andre ruter - blandt andet Italien - for at komme til Europa.

Trods grænselukninger og asylstramninger i både Danmark og nabolandene er asyltallet dog fortsat højere end i samme periode sidste år.

En anden ubekendt faktor er EU's aftale med Tyrkiet om at tilbagesende personer, der krydser Middelhavet fra Tyrkiet til de græske øer, mod at EU til gengæld tager syriske flygtninge direkte fra Tyrkiet. Den aftale trådte formelt i kraft 19. marts.

Regeringen forventer, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark i år. Men prognosen er behæftet med stor usikkerhed, har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) flere gange understreget.

/ritzau/