Efter 60 år sammen: Syge ægtefæller sendt på hvert sit plejehjem

I 60 år levede Edith og Knut Lund som mand og kone i Nardo ved Trondheim i Norge. Men da sygdom gjorde det svært for dem at bo hjemme, sluttede samlivet for ægteparret. Nu har kommunen nemlig placeret dem på hver sit plejehjem. Her sidder de og savner hinanden.

Det skriver adressa.no.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

- Jeg håber stadig, vi kan have vores sidste dage sammen. Vi har ikke meget tid tilbage, siger 87-årige Knut Lund.

Han og jævnaldrende Edith var først forlovede i fem år og har nu været gift i 60 år. Knut har bøvlet i årevis med parkinson og diabetes, mens Edith lider af demens. Og da Knut den 3. juni i fjor faldt så uheldigt, at han måtte hospitalsindlægges, stod det klart, at det var tid til at rykke på plejehjem. Men Trondheim Kommune kunne ikke finde et sted, hvor de kunne bo sammen.

Knut blev sendt på Nidarvoll Helsehus, mens Ediths nye hjem blev Kattem helse- og velferdssenter.

I det forløbne år, har parrets døtre, Wenche Lund og Grethe Frank Lund, arbejdet hårdt på, at deres 87 år gamle forældre skal passes sammen. Men forgæves.

Flere gange er de blevet lovet, at Knut ville få muligheden for at flytte ind hos Edith. Men det er endnu ikke blevet prioriteret af kommunen. Nu er døtrenes tålmodighed brugt op.

- Vi har tre gange fået at vise, at det nu var fars tur. Og vi har håbet, at tingene ville løse sig. Men så er andre alligevel kommet først. Så vi venter endnu, siger Wenche Lund.

Edith og Knut har, siden de blev adskilt, fået lov at se hinanden en håndfuld gange, men, ifølge Wenche Lund, ser det ud til, at der går lang tid, før de får lov at se hinanden på daglig basis. Hun er bange for, de kommer til at dø hver for sig.

Hos Trondheim Kommune beklager man situationen. 

- Retningslinjerne er klare. Ægtepar skal prioriteres, konstaterer kommunaldirektør Helge Garåsen. 

Alligevel kan der gå en rum tid, før det bliver en realitet.

- Det vil blive overholdt, så snart det praktisk og professionelt er muligt. Normalt vil det tage fra et par dage til et par uger, siger Helge Garåsen og påpeger, at det i dette tilfælde har været en kombination af uheldige omstændigheder.

- Der har været meget få pladser til rådighed, og flere har skiftet fra andre plejehjem, forklarer han.

Han kan til gengæld ikke forklare, hvordan kommunen kan forsvare at nedprioritere en syg mand og hans demente hustru.

-Det ville ikke være rigtigt for mig at være specifik i disse tilfælde. Nogle gange kan det tage uforholdsmæssig meget tid, siger han.

Kommunen vil heller ikke love, hvornår Edith og Knut Lund kan komme til at bo sammen igen.

Dagens Gossip