Efter debat om dyrplageri: Kæde fjerner foie gras fra hylderne

Gæs og ænder, der stopfodres.

I manges øjne forbindes foie gras med dyrplageri i højeste potens. Og nu tager SuperBest konsekvensen og slutter sig til blandt andre Dansk Supermarked og Coop Danmark, som i flere år har nægtet at sælge den franske delikatesse.

Beslutningen blev allerede taget i december. Det fortæller drifts- og udviklingsdirektør Martin Brinch Jöhncke.

- Vi vil ikke have, det bliver solgt i vores butikker. Beslutningen blev taget i forlængelse af debatten om dyrevelfærd i efteråret, hvor foie gras havde en stor andel i det. Det kan vi ikke stå på mål for, siger han til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Endnu en toprestaurant dropper foie gras

Kæden har truffet beslutningen om at stoppe salget af foie gras i alle 92 butikker på centralt hold. 

Men i kraft af, at SuperBest består af private og selvstændige købmænd, så kan Martin Brinch Jöhncke ikke garantere, at produktet ikke sælges i en eller flere butikker alligevel.

- Men vi har gjort vores holdning meget klart. Og sker det alligevel, så følger vi op på det efter de interne retningslinjer. Det kan være, vi inviterer den pågældende købmand til en kammeratlig samtale, forklarer han.

Beslutningen glæder dyreværnsorganisationen Anima. Her kalder kommunikationschef Thorbjørn Schiønning det for en historisk dag.

- Vi synes, det er et stort skridt. Det betyder, at SuperBest kommer i fint selskab med andre butikker, der har stoppet salget af foie gras, siger han til Dagens.dk.

I det hele taget ser Thorbjørn Schiønning en positiv udvikling.

- Jeg tror, dyrevelfærd får større og større betydning. Dels har mange forbrugere en holdning til, hvad der er okay. Men butikkerne har også et ansvar. Både lovgivningsmæssigt og etisk. Og jeg tror, det er svært som chef at se sig selv i spejlet, hvis man sælger noget, der skriger af grusomhed, forklarer han.

At flere og flere tilsyneladende vælger at boykotte den franske spise, betyder dog ikke, at kampen er vundet.

SE OGSÅ: Dyrevenner raser mod brødrene Price

- Der er stadig restauranter, der sælger foie gras. Blandt andre Brødrene Price og Søllerød Kro. Så der er helt klart stadig et stykke opfølgningsarbejde, siger Thorbjørn Schiønning.

Foie gras er leveren fra velfodrede gæs eller ænder. Et langt rør føres ned i fuglens spiserør og en foderblanding ,der er rig på fedt og kulhydrat, pumpes ned i maven. Det sker to til tre gange om dagen, en måned før fuglene slagtes.

I Danmark er det forbudt at producere foie gras, men lovligt at importere.

Dagens Gossip