Efter dødsfald: Region gør op med lægers maratonvagter

Skrevet af admin

31/10/2014

Mest læste i dag

Region Syddanmark er klar med en ny aftale, der skal mindske vagtlægernes fejl på grund af arbejdspres.

Aftalen er udarbejdet af regionen og lægeforeningen PLO Syddanmarks samarbejdsudvalg og kommer i kølvandet på, at en vagtlæge tilbage i marts fejldiagnosticerede en nu afdød 36-årig kvinde fra Glamsbjerg på Fyn.

Den helt store ændring er, at vagtchefen fremover skal holde øje med vagtlægernes arbejdsmønstre og dermed sørge for, at lægerne ikke overanstrenger sig.

- Vagtchefen får nu yderligere beføjelser. Det er ham, der har ansvaret for at føre tilsyn, så lægevagterne ikke arbejder for meget. Dermed kan vi sikre den bedste kvalitet, siger formanden for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller, til Ritzau.

I den tragiske sag fra marts fremgik det af lægevagtens vagtplan, at lægen havde 38 lægevagter på 60 dage, og derudover passede han i dagtimerne sin egen lægepraksis.

Efter hændelsen kaldte Region Syddanmark lægerne i samarbejdsudvalget for at drøfte lægevagternes arbejdsvilkår. Begge parter have et ønske om at stramme reglerne.

Formanden for samarbejdsudvalget, Bo Libergren (V), er tilfreds med aftalen, der blandt andet præciserer, at lægerne ikke bør planlægge dagarbejde direkte efter en nattevagt.

- Det er alfa og omega, at vi som region kan tilbyde borgerne en velfungerende og fuldt forsvarlig lægevagtordning. Det indebærer blandt andet klare regler for lægernes deltagelse og for, hvordan vi løbende følger op og forholder os til eventuelle sager, siger han i en pressemeddelelse.

Region Syddanmark meldte efter hændelsen i marts ud, at den ønskede en tydelig grænse for, hvor meget en vagtlæge må arbejde.

Det fremgår dog ikke af aftalen, hvor mange timer en vagtlæge må arbejde. Det er dermed vagtchefens ansvar at uddele advarsler, hvis en vagtlæge arbejder for meget.

/ritzau/