Efter elendige år: Så svært får danske klubber det ude i Europa fremover

Hvis Cristiano Ronaldo, Isco og Gareth Bale folder sig helt ud, kan det blive en grim oplevelse for københavnerne. Alligevel er der for spillere, tilskuere og seere al mulig grund til at nyde det eventyrlige show, som for FC Københavns vedkommende slutter i aften omkring klokken 22.35.

Vejen til et snarligt gensyn er omtrent lige så besværlig og kringlet som oprydningsarbejdet efter stormen Bodil.

Efter cheftræner Ståle Solbakkens store svendestykke, der i sæsonen 2010/2011 helt sensationelt sendte FC København videre fra gruppen, har magre danske resultater på den europæiske klubscene sendt Danmark i frit fald på UEFAs koefficientliste, hvor man nu er placeret som nummer 19 efter Israel og Cypern. En rangliste, som baseret på resultater fra en femårig periode, afgør, hvem der tager den direkte vej til millioneventyret i Champions League og, hvem der skal igennem svære kvalifikationskampe. Sidstnævnte er den dystre kendsgerning for de kommende års danske mestre.

FCN høstede rivalens frugter

FC Nordsjælland nød i efteråret 2012 godt af FC Københavns ottendedelsfinaleplads i Champions League-sæsonen 2010/2011. Desværre for Farum-klubben og dansk fodbold endte eventyret i bøllebank og blot et enkelt point i gruppespillet. Samme år og året efter glimrede flere Superliga-klubber med pinlige europæiske nederlag. Det betyder, at Danmark til næste år ikke har hold direkte i gruppespillet. mens det i 2015 ser endnu værre ud.

- Vi kan ikke have, at hold som FC Nordsjælland, AaB, FC Midtjylland og AGF præsterer så fornærmende ringe i kvalifikationskampene, for vi slæber elendige resultater med os i fem år. Derfor skal klubberne tage ansvar i de turneringer, siger Niels-Christian Holmstrøm, der er bestyrelsesmedlem i FC København og Danmarks mest erfarne medlem af den europæiske klubsammenslutning ECA

Synkende dansk skude

Denne sæsons guld- og sølvvinder i Superligaen træder ind i tredje og næstsidste kvalifikationsrunde i sensommeren 2014. Her kan det kræve samlede sejre over hold som Liverpool, østeuropæere som Zenit og Spartak Moskva samt italienske Milan. I 2015 bliver det kun mestrene, der får chancen. De skal allerede i aktion i anden kvalifikationsrunde.

Skal den synkende danske fodboldskude vendes igen, kræver det nye danske mirakler.

- AaBs jubelsæson i 2008, FCKs kvalifikation til knockoutrunden i Champions League og Esbjergs flotte stime i år. Sådan noget skal vi have med jævne mellemrum. Dansk fodbold bør efter min mening have en målsætning om at være i top-15 i Europa, siger Niels-Christian Holmstrøm.

Fakta om point

Sådan høster klubholdene point:

- Sejr i gruppespillet i både Champions League og Europa League giver to point.

- Uafgjort giver ét point.

- Kampene i kvalifikationskampene giver kun det halve

- Hold, der kvalificerer sig til Champions Leagues gruppespil, får fire point. Slutter man som nummer et eller to i gruppen, får man yderligere fem point. Der er yderligere bonuspoint for at nå kvartfinalerne, semifinalerne og finalen i både Europa League og Champions League.

- Når sæsonen er færdigspillet tælles alle landenes deltagende holds point op. Derefter lægges de sammen og divideres med det antal hold, der var med fra start. (For Danmark var det i år FCK, FCN, Esbjerg, Randers og AaB). Derefter tillægges 20 procent af det samlede tal.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip