Efter en nat med tordenvej og byger stemmer briterne

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Efter en nat, hvor der har været tordenvejr og kraftig regn i London og det sydøstlige England, har premierminister David Cameron torsdag formiddag afgivet sin stemme ved folkeafstemningen om at forblive i EU eller træde ud.

Cameron ankom til sit valgsted i det centrale London sammen med sin kone, Samantha.

Som altid ved britiske valg, bliver der skævet til himlen for at få en pejling på, om det er en god dag - om solen skinner, og mange vil møde op ved valgstederne, eller om regnen står ned i stænger og holder vælgerne hjemme.

BBC kan fortælle om tordenvejr og kraftig regn, som i løbet af natten førte til oversvømmelser flere steder i det sydvestlige England.

For Nordirland og Skotland lyder meldingen for resten af dagen på solskin og kraftige byger, mens det klarer op andre steder i Storbritannien.

Hvis nogen havde forventet, at der er en "dansk" dækning af folkeafstemningen, så tager de grundigt fejl. Her er ingen midtvejsmålinger, tætte interview med vælgere eller politikere.

BBC og andre radio- og tv-stationer har regulært forbud mod at blande sig på valgdagen med detaljer om dette og hint ved for eksempel valgsteder.

Det følges også et langt stykke vej af den øvrige britiske presse, som kun har få omtaler af, hvad der sker i løbet af valgdagen.

- Normen er, at medierne ikke omtaler valgkampen, så snart valgstederne er åbnet. De meddeler blot, at valgstederne er åbne, og så beskæftiger de sig med andre ting, siger Simon Usherwood, seniorlektor i britisk politik ved University of Surrey.

De britiske regler håndhæves af respekt for demokratiet. En folkeafstemning er ikke til ære for pressen.

Lederen for det britiske uafhængighedsparti (Ukip), Nigel Farage, var den første af de politiske ledere til at stemme torsdag morgen. Det gjorde han i hjemegnen Kent, hvorfra han har ført kampagne for at få Storbritannien ud af EU.

- Jeg tror faktisk, vi har en meget stor chance, det gør jeg helt oprigtigt. Men det handler alt sammen om valgdeltagelsen, og om at de vaklende forbliv-vælgere bliver hjemme, siger han hjemme foran sit hus til avisen Daily Mail.

Også Labours leder, Jeremy Corbyn, har stemt på sit valgsted i Islington i London.

/ritzau/