Efter Kerry-snak sender Danmark 20 millioner til minerydning

Skrevet af admin

18/06/2016

Dagens topnyheder

Regeringen afsætter yderligere 20 millioner kroner til minerydning i Irak og Syrien. Det meddeler udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter en længere snak med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, under en fælles rejse til Grønland.

- Vi blev enige om, at det er vigtigt at få sendt et signal om, at der skal ske noget mere. Den bedste måde at få andre til at spæde til er ved at gå forrest, siger Kristian Jensen (V) til Ritzau.

I forbindelse med et møde i marts i USA meddelte udenrigsministeren, at man ville bruge en million dollar på minerydning i den irakiske by Ramadi.

Den seneste pulje, der er knap tre gange så stor, gælder både Irak og – i det omfang det er muligt – Syrien.

Pengene kommer fra en pulje til genopretning i Syrien og Irak, som annonceres til efteråret.

- Vi blev enige om, at amerikanerne skal se på, hvad de kan. Og jeg kan på nuværende tidspunkt sige, at vi giver 20 millioner til rydning af miner, hvor Isil (Islamisk Stat) er trængt tilbage i Irak og Syrien, siger Jensen.

Kristian Jensen vil fortsætte dialogen med Kerry om genopretningen, så man kan tilrettelægge et fuldt program, der går videre end blot rydning af miner.

Det handler for regeringen også om, at en genopretning af de krigshærgede områder skal sikre, at færre flygtninge søger mod Europa.

- Minerydning er simpelthen så vigtig, at det er væsentligt, at nogen allerede nu melder ud, hvad man vil gøre. Derfor giver vi 20 millioner, siger Jensen.

Fredag forlød det fra fronten i Irak, at ekstremisterne fra Islamisk Stat er ved at være fortrængt fra byen Falluja.

- Det er en fantastisk nyhed, for vi havde frygtet, at det ville blive meget langvarigt og blodigt, siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister sad i samtale med Kerry, da amerikaneren fik meldinger fra generalen i Irak om slagets gang.

Kristian Jensen mener, at nyheden kan læses som udtryk for, at Iraks før så kritiserede hær er styrket. Det er ifølge ministeren vigtigt, da man så kan tage fat på yderligere slag i kampen mod Islamisk Stat.

/ritzau/